Hoe bezuinigingen tot chaos leidden in psychiatrische instellingen

Het aantal geweldsincidenten nam toe in instellingen in Florida, terwijl de zorg slechter werd.

Tonya Cook wordt aangevallen door een patiënt. Foto John Pendygraft / Tampa Bay Times

Het kwam geregeld voor dat Tonya Cook ‘s avonds in haar eentje een ronde moest lopen door de psychiatrische instelling in Florida waar ze werkte. Op haar afdeling zaten alleen maar mannen, van wie velen een crimineel verleden hadden. Op een dag ging het dan ook mis. In een onbewaakt ogenblik werd Cook aangevallen.

In een mooi vormgegeven longread geeft de Tampa Bay Times in samenwerking met de Sarasota Herald-Tribune weer hoe bezuinigingen leidden tot chaos, slechtere zorg en gevaarlijke situaties in psychiatrische instellingen in Florida. 100 miljoen dollar, omgerekend 92 miljoen euro, ging er door de jaren van het budget van de instellingen af. De gevolgen werden gevoeld.

Meer geweld en minder zorg

Zo verdubbelde het aantal gewelddadige aanvallen in de zes grootste instellingen in de staat. Bijna duizend patiënten wisten zichzelf te beschadigen, terwijl ze aan de inrichtingen waren overgedragen met het dringende advies ze nauwlettend in de gaten te houden.

Enkelen slaagden erin zelfmoord te plegen. Sommige afdelingen waren zo onderbezet dat de dichtstbijzijnde andere medewerker of beveiliger zich in een heel ander gebouw bevond.

Ernst gebagatelliseerd

Jarenlang bagatelliseerden de bevoegde autoriteiten de ernst van de situatie - en zetten de bezuinigingen zelfs door, schrijven de auteurs. Het publiek werd onwetend gehouden over de gevolgen, zoals verwaarlozing van de patiëntenzorg en een toename van geweldsincidenten.

De journalisten Leonora LaPeter Anton, Michael Braga en Anthony Cormier onderzochten meer dan een jaar lang de psychiatrische instellingen in Florida. Lees hier de longread (3.704 woorden, leestijd circa 18 minuten).