Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Het ettert door tot op het hoogste niveau bij atletiek

Diack, oud-voorzitter IAAF, gearresteerd door Franse politie.

Tot op het hoogste niveau lijkt de internationale atletiekfederatie IAAF gecorrumpeerd. Lamine Diack, de 82-jarige Senegalees die de organisatie zestien jaar als voorzitter leidde, is gisteren in Parijs gearresteerd door de Franse politie op verdenking van corruptie en witwassen. De zwaarste beschuldiging: Diack zou 200.000 euro van de Russische atletiekbond hebben ontvangen om positieve dopingtesten te verzwijgen.

Naast Diack, die eind augustus in Beijing als IAAF-voorzitter is opgevolgd door de voormalige Britse atleet Sebastian Coe, werd ook zijn raadsman Habib Cissé gearresteerd. Diack wordt beschuldigd van zowel corruptie als witwassen, Habib alleen van corruptie. Tegelijkertijd met de aanhouding van Diack in Parijs werd in Nice Gabriel Dolle gearresteerd. Hij was jarenlang directeur van van de antidopingbureau van de IAAF.

Coe vrijwillig ondervraagd

De politie onderzocht gisteren ook het bondsbureau van de IAAF in Monaco. Volgens een zegsman voor ondervragingen en om documenten in beslag te nemen. Op het moment van de inval was ook de kersverse voorzitter Coe aanwezig. Hoewel de Brit niet onder verdenking staat, bood hij zich vrijwillig aan voor ondervraging. Hij heeft ook verklaard dat de IAAF volledig aan het onderzoek zal meewerken.

De Franse justitie werd op het spoor van Diack gezet door het wereldantidopingbureau WADA. Na onthullingen in de Duitse pers over grootschalig verzwijgen van dopingvergrijpen in Rusland begon een WADA-commissie onder leiding van oud-voorzitter Dick Pound een onderzoek. De afronding wordt nog deze maand verwacht, maar uit de arrestatie van Diack blijkt dat de commissie dusdanige onoorbare praktijken heeft ontdekt, dat justitie ingelicht behoorde worden.

De Duitse documentairemaker Hajo Seppelt van de televisiezender ARD bracht de Russische praktijken aan het licht. Hij onthulde dat Russische atleten vrijelijk doping konden gebruiken en pas naar grote toernooien werden uitgezonden als zij intern negatief waren getest. Uit de documentaire bleek dat zowel het ministerie van Sport, de Russische atletiekbond als de Russische antidopingautoriteit Rusada daarbij innig samenwerkten.

Afgaande op de verdenkingen van de Franse justitie zou ook Diack in dat spel een rol hebben gespeeld. Hij zou hebben samengewerkt met Valentin Balachnitsjev, die vorig jaar na aanleiding van de onthulling over Russische dopingpraktijken aftrad als voorzitter van de Russische atletiekbond. Balachnitsjev onderhield in zijn toenmalige functie als penningmeester van de IAAF ook nauwe banden met Diack.

Nepotisme

De voormalige Senegalese verspringer, die de IAAF zestien jaar leidde, is eerder al beschuldigd van nepotisme. Diack zorgde voor de aanstelling van zijn zook Papa Massata Diack als marketingconsulent bij de IAAF. Die deed vorig jaar afstand van zijn positie na de onthullingen over de Russische dopingpraktijken.

Diack, door de Nederlandse atletenmanager Jos Hermans meesmuilend als ‘die man in een jurk’ werd aangeduid, gold als een zwak bestuurder, die vooral opviel door zijn gebrekkige kennis van de Engelse taal. Hij zou in 2011 al aftreden als IAAF-voorzitter, maar bleef aan omdat hij de weg wilde vrijmaken voor Coe. Die was pas beschikbaar nadat hij zijn taak als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen had afgesloten. Diack maakte met die move duidelijk, dat hij wilde voorkomen dat de Oekraïener Sergei Bubka tot zijn opvolger zou worden gekozen.

Diack wordt ook nog geconfronteerd met een onderzoek van de ethische commissie van het IOC, waarvan hij sinds 2014 erelid is.