Groningen uitgeschakeld, Ajax speelt gelijk en AZ verliest

Bij Ajax raakte zowel Anwar El Ghazi als Viktor Fisscher geblesseerd.

Anwar El Ghazi van Ajax valt uit met een blessure. De Amsterdamse club speelde doelpuntloos gelijk in de Europa League tegen het Turkse Fenerbahce en is afhankelijk van misstappen van de Turken om nog door te gaan. Foto Olaf Kraak/ ANP

FC Groningen heeft vanavond voor de derde keer een Europese wedstrijd verloren en is daardoor uitgeschakeld in de Europa League. De Nederlandse bekerwinnaar ging in de eigen Euroborg met 0-1 onderuit tegen het Tsjechische Slovan Liberec.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Zdenek Folprecht die in de 81e minuut met een kopbal doelman Sergio Padt verschalkte. Groningen heeft slechts één punt gehaald uit vier duels. Slovan Liberec staat op zeven punten.

Ajax stelt teleur

In een zeer matige wedstrijd heeft Ajax doelpuntloos gelijk gespeeld tegen het Turkse Fenerbahçe. Het wordt nog een enorme klus voor de Amsterdamse club om zich te plaatsen voor de volgende ronde in de Europa League. Ze zijn afhankelijk van misstappen van de Turken. Twee duels voor het einde van de groepsfase heeft Ajax twee punten minder dan Fenerbahçe, dat ook nog eens beter resultaat aan beide onderlinge duels heeft overgehouden. De verrassende koploper Molde is al zeker van overwintering. Zij wonnen met 2-1 van Celtic en hebben nu tien punten.

Fenerbahçe kwam geen enkele keer echt serieus in de problemen, alleen Davy Klaassen had twee kleine kansjes. Ajax leed vaak slordig balverlies en worstelde ook nog eens met de gladde grasmat. Anwar El Ghazi zorgde soms nog voor enige dreiging. De grillige rechtsbuiten gleed echter zo ernstig uit dat hij zich geblesseerd moest laten vervangen door Lasse Schöne. Ook linksbuiten Viktor Fischer raakte geblesseerd, hij werd gewisseld voor Amin Younes.

Bij de Turkse club speelde Robin van Persie tachtig minuten. Hij wilde zich, met bondscoach Danny Blind op de tribune, graag onderscheiden maar dat lukte niet echt. Hij werd zelden lekker aangespeeld en wist zelf ook niet veel af te dwingen.

AZ hard onderuit bij FC Augsburg

AZ verloor met 4-1 bij FC Augsburg. Door die nederlaag zakt AZ naar de laatste plaats in poule L. Raúl Bobadilla was de gevierde man bij Augsburg. De Paraguayaan schoot halverwege de eerste helft een vrije trap binnen en verdubbelde tien minuten later de marge.

Vincent Janssen bracht AZ vlak voor rust terug in de wedstrijd. In de tweede helft liep Augsburg uit via Ji Dong-Won en nogmaals Bobadilla. AZ heeft na vier wedstrijden drie punten. Augsburg staat op zes uit vier, evenveel als Partizan Belgrado. Athletic de Bilbao is koploper met negen uit vier.

Dit bericht is geschreven op basis van het ANP.

    • Huib de Zeeuw