Dijsselbloem: eerlijker regels

Een onafhankelijke groep experts moet beoordelen of landen van de eurozone zich aan de begrotingsregels houden. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gisteren voorgesteld op een conferentie in Slowakije. Momenteel velt de Europese Commissie een oordeel over de begrotingen van lidstaten. Dijsselbloem zei dat de Commissie steeds meer wordt gezien als „gepolitiseerd”. Grote zondaars als Frankrijk worden zelden op de vingers getikt. Kleine landen echter wel. Een onafhankelijke toezichtsraad zal het proces volgens Dijsselbloem transparanter en eerlijker maken. Lidstaten moeten volgens de EU-regels hun begrotingstekort onder de 3 procent van het bbp houden. Het blijft in het voorstel van Dijsselbloem aan de commissie om te beslissen over sancties tegen landen die dit niet doen, maar dit pas na een openbare rapportage van de nieuwe begrotingsraad. (Reuters)