Europese Commissie vraagt Dijsselbloem om opheldering

Dijsselbloem ligt onder vuur vanwege de wet die banken belastingvoordeel van honderden miljoenen geeft.

EPA / Julien Warnard

De Europese Commissie vraagt het ministerie van Financiën om opheldering over de Nederlandse wet die banken een fiscale aftrek van honderden miljoenen geeft op coco’s: een speciaal soort obligatie.

“We hebben contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten en ze om informatie gevraagd”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen NRC.

ING schreef zelf fiscale wet

Minister Dijsselbloem ligt onder vuur nadat NRC gisteren onthulde dat banken niet alleen meeschreven aan de wet die ze fiscale aftrek bezorgt, maar dat de minister bewust het risico op staatssteun nam door de aftrek alleen voor banken te laten gelden.

Gisteren wilde de Commissie nog geen actie ondernemen. Maar vanmiddag schreef Dijsselbloem in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer dat hij “informele contacten” met de Commissie had over het wetsvoorstel en dat de Commissie vervolgens “kritische kanttekeningen plaatste” bij beperking van de wet tot banken.

Uit documenten bleek al al dat Dijsselbloem waarschuwingen uit zijn ministerie negeerde, maar vanmiddag gaf de minister per brief toe dat hij dus ook de kritische kanttekeningen van de Commissie ter zijde heeft geschoven. Volgens Dijsselbloem is de wet “geen ongeoorloofde staatssteun”.

Mogelijk formeel onderzoek Commissie

Het vragen van extra informatie is doorgaans de opmaat naar een formeel onderzoek van de Commissie. Volgens de woordvoerder heeft de Commissie nu nog onvoldoende informatie om te zegen of het daadwerkelijk een onderzoek start.

Kenners stelden eerder dat het bij vermoedens van ongeoorloofde staatssteun verplicht is om die voor te leggen aan de Commissie. Nederland deed dat niet, bevestigt de Commissie.

    • Camil Driessen