Erik Kessels genomineerd voor prominente fotografieprijs

Erik Kessels/ Foto Maurice Boyer

Erik Kessels kan de eerste niet-fotograaf worden die de Deutsche Börse Photography Prize wint, de prominente fotografieprijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan een fotograaf of fotograferende kunstenaar die dat jaar de meest significante bijdrage heeft geleverd aan de fotografie.

Kessels (1966), creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer in Amsterdam, is een van de vier genomineerden voor de prijs. Hij verzamelt fotografie, publiceerde verschillende fotoboeken en stelde tentoonstellingen samen, altijd met bestaande fotografie die hij door zijn selectie en presentatie nieuwe betekenis geeft.

Beroerte

Kessels is genomineerd voor Unfinished Father, een boek en tentoonstelling over zijn vader, die getroffen is door een beroerte en sindsdien amper nog kan praten of bewegen. Zijn vader was een fanatiek restaurateur van Topolino’s, de Fiats 500 die van 1936 tot 1955 werden geproduceerd. Toen hij twee jaar geleden bezig was met het herstel van het laatste type dat nog in zijn verzameling ontbrak, kreeg vader Kessels een beroerte. Sindsdien stond de carrosserie van het onafgemaakte autootje te verstoffen in de schuur.

Slideshow: foto's uit 'Unfinished Father'

Op het fotofestival in het Italiaanse Reggio Emilia toonde Erik Kessels in mei de onvoltooide auto in combinatie met de vele foto’s die zijn vader van zijn restauratiewerk maakte. Interessante amateurfoto’s, zegt de zoon. „Er zitten bijvoorbeeld twaalf foto’s bij van het stuur in allerlei stadia van herstel. Soms gefotografeerd op de keukentafel. Die terloopsheid en de passie die uit die foto’s spreekt, vind ik heel interessant.” De tentoonstelling en het boek, zegt Kessels, gaan over een man die – net als zijn auto – nooit helemaal compleet zal zijn.

Reflectie tijdsbeeld

Dat hij de eerste niet-fotograaf kan worden die deze prestigieuze fotografieprijs wint, beschouwt Kessels als een „reflectie van het tijdsbeeld”. Waarom zou je nog nieuwe foto’s maken als er altijd zoveel foto’s zijn, vraagt Kessels zich af. „Voor de lunch zien wij dagelijks meer afbeeldingen dan een achttiende-eeuwer in zijn hele leven zag.”

Tot de eerdere winnaars van de Deutsche Börse Photography Prize horen Andreas Gursky, Rineke Dijkstra en Juergen Teller. Naast Erik Kessels zijn ook de fotografen Laura El-Tantawy, Trevor Paglen en Tobias Zielony genomineerd.

    • Arjen Ribbens