Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Eerlijk proces voor politiemol onmogelijk’

Volgens zijn advocaat maakt keiharde kritiek van hoogste autoriteiten op Mark M. een eerlijk proces onmogelijk.

Gerard Bouman, de hoogste politiebaas, omschreef de verdachte al voor zijn proces als ‘de rotste appel sinds tijden’.
Gerard Bouman, de hoogste politiebaas, omschreef de verdachte al voor zijn proces als ‘de rotste appel sinds tijden’.

Het is onmogelijk dat de van grootschalige corruptie verdachte politieagent Mark M. nog een eerlijk proces krijgt nu hij door de hoogste politiebaas en de minister van veiligheid en justitie al publiekelijk is veroordeeld.

Dit zegt de advocaat van de eind september opgepakte verdachte politiemol uit Weert, Jan-Hein Kuijpers.

De strafpleiter is naar eigen zeggen „furieus” dat de hoogste politiebaas, Gerard Bouman, zijn cliënt vorige week omschreef als „de rotste appel sinds tijden”. Volgens Kuijpers proberen de justitiële autoriteiten via spierballentaal over de rug van een verdachte „hun eigen fouten en onkunde” in deze zaak te maskeren.

‘Reactie van minister kan niet’

„Zelfs minister Ard van der Steur heeft dinsdag gezegd dat mijn cliënt de zwaarste straf verdient. Dit kan absoluut niet”, aldus Kuijpers.

Volgens hem zijn er tegelijk met zijn cliënt nog zo’n zestig agenten zonder screening terechtgekomen op vertrouwensfuncties bij de nationale recherche. Het OM is volgens hem bezig alle schuld voor het verkopen van politie informatie in de schoenen te schuiven van zijn cliënt „terwijl er blijkbaar door heel veel agenten wordt gelekt”.

‘Beperkingen opheffen’

Advocaat Marcel Heuvelmans – die een verdachte handlanger van Mark M. bijstaat – heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag gevraagd alle beperkingen op te heffen. De verdachten mogen nu alleen met hun advocaat contact houden en er mag geen informatie over de strafzaak naar buiten worden gebracht.

„Door de politie en justitie tot aan de minister aan toe wordt evenwel naar believe op grote schaal en vol enthousiasme informatie gelekt”, zegt Kuijpers, maar de advocaten moeten zwijgen. „Terwijl de gelekte informatie eenzijdig, subjectief en op een aantal punten ook volstrekt onjuist is”, zegt Kuijpers. 

Er is bijvoorbeeld door het OM bekendgemaakt dat bij huiszoekingen 235.000 euro is gevonden, maar dat geld lag in de woning van de medeverdachte en niet bij Mark M. thuis, zoals door justitie is gesuggereerd, aldus Kuijpers.

Detentiebeperking gehandhaafd

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag besloten de beperkingen te handhaven. Dat was ook de wens van het OM. De officier van justitie die het corruptieonderzoek leidt, Rick Schuurman, weerspreekt in een schrijven aan de advocaten dat er door het OM wordt gelekt naar de pers. „Ik neem afstand van de door u gebruikte kwalificaties en getrokken conclusies alsmede uw suggestie dat alle publicaties onder regie van politie en het Openbaar Ministerie tot stand zijn gekomen.”

Mark M. en zijn medeverdachte zullen in ieder geval tot december in volledige beperking gevangen zitten.