Duitsland voert registratiecentra in

De centra zijn voor migranten uit Balkanlanden, die weinig kans hebben op een verblijfsvergunning.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel en de premier van de deelstaat Beieren Horst Seehofer. Reuters / Fabrizio Bensch

In Duitsland komen drie tot vijf registratiecentra voor migranten die weinig kans hebben op een verblijfsvergunning. Zij moeten daar binnen twee weken duidelijkheid krijgen over hun status. Dat heeft de coalitie van CDU, SPD en CSU na weken verdeeldheid bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie. Zo meldt persbureau AP.

Het gaat vooral om migranten uit landen die als veilig worden beschouwd, zoals Balkanlanden Albanië en Kosovo. Ook migranten die niet meewerken met de autoriteiten moeten naar de centra. Alleen dan krijgen ze een uitkering. Ze mogen de provincie waar ze verblijven niet verlaten. Doen ze dat toch, dan wordt de asielaanvraag opgeschort en bij een tweede overtreding worden ze uitgezet.

Het doel is migranten binnen een week duidelijkheid te geven over de vraag of ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Voor beroepszaken geldt een termijn van twee weken.

De coalitiepartners kwamen ook overeen dat bepaalde migranten die een verblijfsvergunning krijgen, hun familie twee jaar lang niet naar Duitsland mogen halen. Duitsland wil daarnaast het aantal migranten uit Afghanistan terugdringen.

Verdeeldheid binnen coalitie

De plan van aanpak om de vluchtelingencrisis te beteugelen is een compromis. De coalitie was verdeeld over het onderwerp en heeft weken gediscussieerd. De CDU van Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU wilden strengere maatregelen en een soort ‘transitiezones’ aan de grens, waar asielzoekers geregistreerd zouden worden. Die zones zouden geen Duits grondgebied zijn. Maar de SPD vreesde voor een soort gevangenenkamp en ze vonden het plan bovendien niet effectief.

In oktober kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 181.000 migranten Duitsland binnen; een record. In totaal gingen er dit jaar tot het eind vorige maand 758.000 migranten naar Duitsland. De prognose van de Duitse regering (800.000 migranten in 2016) wordt dus vermoedelijk overschreden. Toch wordt die prognose niet aangepast: de regering is bang dat dat uitnodigend werkt.