DSM gaat nog meer bezuinigen

Voedingsstoffenreus DSM gaat extra saneren. Topman Feike Sijbesma wil bedrijf ondanks druk niet op splitsen.

Foto MARCEL VAN HOORN / ANP

DSM gaat harder saneren dan gepland. Gisteren kondigde het chemiebedrijf uit Heerlen aan dat voor eind 2018 in totaal 250 tot 300 miljoen wordt bezuinigd via een uitgebreid programma. Ook gaat de belangrijkste divisie die voedingsstoffen produceert op de schop.

Bij DSM werken 21.000 mensen van wie 4.300 in Nederland. Het bedrijf heeft een jaaromzet van zo’n 9,3 miljard euro. Eind augustus kondigde DSM al aan dat het 900 tot 1.100 banen gaat schrappen onder het mom dat het bedrijf „sneller, meer gefocust en kostenefficiënter” moet worden. Die ingreep moet eind 2017 hebben geleid tot een besparing van 125 à 150 miljoen euro.

De nieuwe strategie die DSM gisteren presenteerde omhelst dat het bedrijf strakker wordt georganiseerd. Zo zal DSM ondermeer inkoop van verschillende afdelingen gaan samenvoegen en zaken zoals de ICT efficiënter gaan organiseren.

Extra ontslagen

Bij de voedingsstoffentak Nutrition worden 100 extra mensen ontslagen. Dat is opvallend. Eerder deze week presenteerde DSM cijfers over het derde kwartaal waaruit bleek dat de omzet over het derde kwartaal 8 procent hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral de Nutrition-divisie liet volgens DSM een „solide” groei zien. Toch wordt de afdeling nu op de schop genomen.

De totale DSM-opbrengsten liepen in het derde kwartaal op tot 1,95 miljard euro, tegen 1,79 miljard euro in 2014. Die groei is overigens vooral door de goedkope euro te verklaren.

Geen opsplitsing

DSM heeft last van het Amerikaanse activistische hedgefonds Thirdpoint dat wil dat DSM zich opsplitst, zodat de afdeling Performance Materials (hoogwaardige materialen voor bouw-en auto-industrie) en de afdeling Nutrition los van elkaar verder gaan.

Topman Feike Sijbesma zei in een interview met persbureau Bloomberg dat hij niet zal buigen voor druk van Thirdpoint. „De komende jaren houden we Nutrition en de chemische activiteiten onder één dak. We kijken altijd naar onze portefeuille, maar dat is de keuze die we gemaakt hebben”, aldus Sijbesma.