Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Incassobureaus houden zich niet aan de wet en benadelen consumenten met misleidende en agressieve handelspraktijken. Er worden onder andere te hoge incassokosten gerekend en spookfacturen verstuurd. Dat schrijft De Volkskrant op basis van onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Ook deinzen deurwaarders er niet voor terug privacy te schenden en vermeende wanbetalers uit te schelden en te bedreigen. Volgens het ACM zijn er 444 incassokantoren actief in Nederland, die ieder jaar 10 miljard euro ophalen bij wanbetalers. De problemen worden vooral veroorzaakt door de wildgroei aan incassobureaus. Voor het openen van een kantoor zijn namelijk geen diploma’s of keurmerken nodig.

Het ACM merkt op dat de meeste mensen niet weten wat voor rechten ze hebben als er een crediteur aan de deur staat. Zo wordt er vaak gedreigd met beslaglegging van spullen of een vermelding in het register voor wanbetalers, terwijl dit wettelijk niet toegestaan is.

Investeerders azen op lichtdivisie Philips

Verschillende grote investeringsmaatschappijen maken voorbereidingen voor een bod op de lichtdivisie van Philips. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Met de overname zou 5,5 miljard euro gemoeid zijn. De betrokken partijen zijn CVC, KKR, Bain Capital en Onex.

Het elektronicaconcern liet eind februari al weten dat het zijn lichtdivisie naar de beurs wilde brengen, maar benadrukte toen dat een onderhandse verkoop, bijvoorbeeld aan private-equitypartijen, ook mogelijk was. De beursgang werd verwacht voor volgend jaar, al verklaarde Philips destijds dat dit afhankelijk was van marktomstandigheden en ‘andere relevante ontwikkelingen’.

Philips wil zijn lichtdivisie afstoten en zich volledig gaan richten op gezondheidstechnologie. De lichtafdeling van de Eindhovense multinational boekte vorig jaar een omzet van ongeveer zeven miljard euro.

Nederlandse banken verdienen grof geld aan milieuvervuilers

Nederlandse banken en verzekeraars investeerden de afgelopen vijf jaar voor 24,7 miljard euro in mijnbouw, olie- en gaswinning en het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

ING is de grootste boosdoener: de bank is verantwoordelijk voor 22,5 miljard van de 24,7 miljard euro. Van alle investeringen die de bank in de energiesector doet gaat 89 procent naar milieuonvriendelijke energiebronnen zoals olie, kolen en gas. Daartegenover staat bijna 2,6 miljard aan leningen die uitstaan bij bedrijven en projecten gericht op hernieuwbare energie.

De Rabobank investeert ongeveer evenveel in fossiele brandstoffen als in duurzame projecten, in beide gevallen zo’n 1,7 miljard euro. Bij ABN Amro en Aegon gaat ongeveer driekwart van de investeringen in de energiesector naar vervuilende energiebronnen. ASN Bank, Triodos en NIBC investeren het duurzaamst.

    • Ester Meerman