De nieuwe Quote 500 is er - dit zijn vijf opvallende feiten

Nederland heeft er vier nieuwe miljardairs bij. De rijken zijn voor het eerst sinds de crisis ook weer rijker geworden.

Nederland heeft er vier nieuwe miljardairs bij, en voor het eerst sinds de crisis nam het vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders met meer dan 10 procent toe. Dat blijkt uit de nieuwe jaarlijkse Quote 500 die vandaag voor de negentiende keer verschijnt.

De lijst wordt bevolkt door oud geld, nieuw geld en de meest uiteenlopende ondernemers: van uitzendbureaubazen, vleeshandelaren en vastgoedbonzen tot internetpioniers en slimme investeerders.

Dit zijn vijf opvallende zaken uit de Quote 500:

1. Vier nieuwe miljardairs

Van de 16 miljardairs (aangevoerd door Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met 4,7 miljard) zijn er vier nieuwe. Het gaat onder meer om biermagnaat Dik Hoyer, goed voor 1,2 miljard euro, omdat zijn grootvader in 1873 30.000 gulden in de oprichting van Heineken stak. Ook Wim van der Leegte van het Eindhovense industriële succesconcern VDL: goed voor ruim 10.000 werknemers en een jaaromzet van 2,3 miljard euro.

2. Boekhoorn Wordt Lachend Rijk

Nog een link met Eindhoven: superinvesteerder Marcel Boekhoorn op plek 10 (vermogen 1,3 miljard euro) die er de High Tech Campus bezit. Boekhoorn is sinds kort vooral bekend vanwege zijn succesvolle jarenlange pogingen om twee panda’s uit China naar zijn Ouwehands Dierenpark te krijgen. In dat Dierenpark houdt hij trouwens ook kantoor. Typisch Quote-weetje, zijn beleggingsbv draagt de naam Bowolar: Boekhoorn Wordt Lachend Rijk.

3. Loondienst? Dacht het niet

De Quote 500, die vergezeld wordt van de Buitenland 100 met de rijkste Nederlanders over de grens, bevat slechts 14 leden die hun vermogen in loondienst opbouw(d)en. De meest vermogende is Dennis Okhuijsen: de financiële topman van de snelgroeiende kabel- en telecomreus Altice: een bedrijf van de Marokkaans/Frans/Israelische miljardair Patrick Drahi dat aan de Amsterdamse beurs genoteerd is. Nieuw binnen op plek 102 met een vermogen van 180 miljoen euro.

4. Hofleveranciers

Nederland, flitshandelland. De hofleveranciers van de Quote 500 zijn Optiver en Flow Traders. Beide bedrijven zijn pioniers in de hogesnelheidshandel waarbij op basis van slimme algoritmes, geavanceerde apparatuur honderden transacties per seconde op beurzen wereldwijd worden gesloten. Beide bedrijven leveren vijf leden aan de Quote 500. Bij Flow Traders is dat dankzij de beursgang deze zomer. Die zorgde er volgens Quote onder meer voor dat oprichters Roger Hodenius (plek 46), Jan van Kuijk (plek 47) hun vermogen zagen verdrievoudigen tot 350 miljoen euro.

5. Nummer 500

Een nieuwe binnenkomer, maar oude bekende: Rijkman Groenink, de voormalige ABN Amro-topman. Een groot deel van dat vermogen zou volgens Quote zijn opgebouwd uit salaris uit de bankentijd, aandelenpakket, gouden handdruk, landgoed en belang in Oranje Nassau Energie. Rijkman Groenink ontkent tegen Quote overigens. “Die 41 miljoen waar u het over hebt, haal ik van geen kant.”

En deze 7 BN’ers staan ook in de lijst: