Luchtvaartmaatschappijen halen Britse toeristen op uit Egypte

Egypte heeft druk uitgevoerd op het Verenigd Koninkrijk om de vluchten weer te hervatten.

Toeristen op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh. Foto AFP

De luchtvaartmaatschappijen Monarch en Easyjet sturen vrijdag vliegtuigen naar Sharm-el-Sheikh om gestrande toeristen op te halen. Dat meldt AP. Er zijn ongeveer 20.000 Britten in de Egyptische badplaats aan de Rode Zee.

Easyjet zet negen vluchten in waarvan acht met Londen en één met Milaan als eindbestemming. Monarch zet naast de twee al geplande nog drie extra vluchten in. Het duurt nog maximaal tien dagen voordat alle Britse toeristen weer terug zijn. Vluchten naar Sharm-el-Sheikh worden vooralsnog niet hervat.

Crash mogelijk veroorzaakt door bom

Het Verenigd Koninkrijk besloot alle vluchten naar de Egyptische badplaats voor onbepaalde tijd op te schorten omdat ze de situatie te onveilig vonden. Dit naar aanleiding van de crash van de Russische airbus van afgelopen zaterdag dat vertrok vanuit Sharm al-Sheikh. Bij deze vliegramp kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron suggereerde gisteren dat het vliegtuig door “een explosief” is neergestort. Later op de dag meldde een bron uit de Amerikaans inlichtingendienst dat jihadisten van Islamitische Staat mogelijk een bom het vliegtuig hadden binnengesmokkeld. Militanten van IS claimden eerder al verantwoordelijk te zijn voor de crash.

Lobby Egypte om weer te vliegen op Sharm-el-Sheikh

Egypte is niet blij met de uitlatingen van Cameron. Ze willen dat de Britten eerst het onderzoek afwachten naar de oorzaak van de crash. De Egyptische minister van toerisme, Hisham Zaazou heeft druk uitgeoefend in het Verenigd Koninkrijk om weer te gaan vliegen op Sharm-el-Sheikh. Dat meldde het Egyptische staatsbureau MENA. Dat heeft nog niet geleid dat er weer Britse vluchten vertrekken naar de Egyptische badplaats.

De lobby was voorafgaand aan het bezoek van de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi die vandaag te gast was op Downing Street waar hij de Britse premier Cameron ontmoette. De regeringsleiders spraken af dat ze gaan samenwerken om de veiligheid te vergroten rondom de Egyptische kustplaats. Het Verenigd Koninkrijk heeft veiligheidsexperts gestuurd naar Sharm-el-Sheikh die alle vliegtuigen controleren en gaan helpen bij de beveiliging.

Egypte is bang dat door de vliegramp in de Sinaï minder toeristen naar het land komen. Het land opende vandaag drie graftombes in de historische stad Luxor in de hoop om hiermee extra toeristen te trekken.

Nederland adviseert om niet naar Sharm-el-Sheikh te gaan

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen om niet van en naar het vliegveld van Sharm-el-Sheikh te reizen. Reizigers moeten contact houden met hun luchtvaartmaatschappij of touroperator. Volgens reisorganisatie TUI verblijven er ongeveer 400 Nederlanders in Sharm al-Sheikh. Zij zijn niet gestrand, aangezien de eerstvolgende vlucht aankomende zondag pas vertrekt.

KLM meldt vanavond op haar website dat passagiers die vrijdag van Kairo naar Amsterdam vliegen alleen handbagage mogen meenemen. De luchtvaartmaatschappij doet dit “na zorgvuldige overweging en op basis van nationale en internationale informatie”. KLM gaat met de reizigers in overleg om een oplossing te vinden voor de achtergelaten bagage. Voor het vliegen naar Kairo gelden geen restricties.

Thomas Cook vliegt nog wel op Egyptische badplaats

De Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly stuurt drie lege vliegtuigen naar Egyptische badplaats om in de komende drie dagen al de gestrande toeristen op te halen. Ook hier mogen de passagiers alleen hun handbagage meenemen.

De luchtvaartmaatschappij liet vanochtend weten de komende 24 uur geen vluchten meer uit te voeren op Sharm-el-Sheikh. Touroperator Thomas Cook vliegt nog wel, zij volgen het reisadvies van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.