Economie

Bitcoin stijgt snel in waarde door grote vraag uit China

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De waarde van de bitcoin blijft maar stijgen. Op één dag, afgelopen woensdag, zelfs met 20 procent. Voor het eerst was het elektronische betaalmiddel 500 dollar (459,94 euro) waard. In augustus was dat nog 198 dollar (182,14 euro), schrijft de South China Morning Post. Sindsdien steeg de waarde dus met méér dan 150 procent.

Niet geheel toevallig begon die koersstijging rond de tijd dat de Chinese regering besloot de yuan te devalueren. Volgens Quartz hebben de koersbewegingen alles te maken met de vraag uit China. Immers, via de bitcoin kun je gemakkelijk de yuan inwisselen voor andere valuta. In een eerdere analyse stelde de bank Goldman Sachs vast dat 80 procent van het bestaande bitcoin volume wordt gebruikt om yuans mee te wisselen.

Japanse bedrijfsguru deelt lessen

Als ondernemer dien je je niet te richten op de aandeelhouder, maar op je personeel. Het is een van de lessen die Kazuo Inamori deelt in een artikel door Bloomberg. Inamori was oprichter van het electronicabedrijf Kyocera. Belangrijker is misschien wel dat hij óók een Boeddhistische priester is.

Inamori heeft recht van spreken als managementguru. Van Kyocera en telefoondienst KDDI maakte hij een groot succes. De bedrijven hebben tegenwoordig een gezamenlijke marktwaarde van 82 miljard dollar (75,43 miljard euro). Daarbij redde hij Japan Airlines in 2010 van een faillissement. Zonder ervaring in de vliegindustrie zorgde hij ervoor dat de luchtvaartmaatschappij het jaar erop weer winst maakte.

Het geheim zat ‘m er volgens Inamori in dat hij de houding van de werknemers moest veranderen. Zelf werd hij niet betaald in zijn baan als CEO. Hij liet voor iedere medewerker een boekje drukken waarin hij uitlegde waarom het werk dat ze deden maatschappelijk belang had. Daarnaast stond het vol met Boeddhistische principes en met Inamori’s eigen ideeën voor groei van de luchtvaartmaatschappij. Het maakte de medewerkers weer trots op het bedrijf, waardoor ze harder hun best deden.

Luxe telefoonmerk Vertu in Chinese handen

De verkoop van smartphones loopt terug, maar het aantal miljardairs in China blijft nog groeien. Daar speelt Godin Holdings op in met de aankoop van het luxe telefoonmerk Vertu. Nokia verkocht het merk in 2012 aan het Zweedse private equity bedrijf EQT voor 200 miljoen euro. Het Hongkongse Godin Holdings neemt het voor een onbekend bedrag over van de Zweden, zo meldt Forbes.

Prijzen voor Vertu-telefoons beginnen bij 10 duizend euro, en lopen op tot ver boven 200 duizend euro. Daar krijg je wel iets voor. Uiteraard zijn de telefoons naar believen versierd met diamanten en krokodillenleer. Om de gegevens van de superrijken te beveiligen gebruikt Vertu bovendien een speciale versleuteling.

Godin Holdings de verkoop in China uitbreiden. Het is een niche waar veel klanten te vinden zijn, schrijft Forbes.

Vertu zet in op de rijke klanten die niet meer genoeg hebben aan een degelijke, dure telefoon zoals de iPhone, die alomtegenwoordig is: als de tuinman de nieuwste iPhone heeft, hebben zij iets beters nodig.