Benzema officieel beschuldigd in afpersingszaak

De voetballer zou een rol hebben gespeeld bij de afpersing van collega-international Mathieu Valbuena.

Het onderzoek naar de rol van Benzema in de afpersingszaak kan volgens Vermaas lang gaan duren. Foto Matthieu Alexandre / AFP

De Franse Real Madrid-aanvaller Karim Benzema is officieel beschuldigd van afpersing van zijn teamgenoot Mathieu Valbuena in de Franse nationale ploeg. Dat meldt persbureau AFP. Benzema ontkent zelf alles, zo zegt zijn advocaat.

De speler van Real Madrid zou op 5 oktober tijdens een trainingskamp van Les Bleus bij Valbuena (Olympique Lyonnais) een uitgelekte seksvideo ter sprake hebben gebracht die zou zijn gemaakt van Valbuena. Laatstgenoemde zou 150.000 euro moeten betalen om te voorkomen dat de seksvideo openbaar gemaakt zou worden.

Al sinds juli doet de politie onderzoek naar chantage van Valbuena door drie mannen die zeggen in het bezit te zijn van de video.

Aanleiding genoeg

Benzema verscheen vandaag voor de onderzoeksrechter in Parijs, die ging volgens NRC-correspondent Peter Vermaas mee in de eis van de aanklager:

“Benzema is ‘mis en examen’. Dat betekent dat justitie na de verhoren van gisteren blijkbaar genoeg aanleiding ziet voor een onderzoek naar mogelijke medeplichtigheid aan poging tot chantage van Valbuena.”

Het onderzoek naar de rol van Benzema in de afpersingszaak kan volgens Vermaas lang gaan duren. In de tussentijd mag de voetballer geen contact hebben met Valbuena. Ook met de andere mensen die in het onderzoek onderzocht worden, mag de voetballer geen contact hebben.

De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft in een persconferentie laten weten dat zowel Benzema als Valbuena niet speelt tegen Duitsland (13 november) en Engeland (17 november). Benzema is geblesseerd en Valbuena speelt niet vanwege “psychologische situatie”.

Langdurende zedenzaak

Begin vorig jaar werd Benzema vrijgesproken in een langlopende zedenzaak. Hij en Franck Ribéry werden ervan beschuldigd seks gehad te hebben met een minderjarige prostituee.

De toen 16-jarige Zahia Dehar zou ingehuurd zijn als cadeau voor Ribéry’s verjaardag. De voetballers werden vrijgesproken omdat niet aangetoond kon worden dat ze wisten dat het meisje minderjarig was.

    • Maarten Back