Alders waagt zich niet aan beloftes

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders omzeilt kunstig cijfers en deadlines in zijn plan voor een sterker Groningen.

Hans Alders, woensdag

De belangrijkste les leerde Hans Alders van de minister zelf. Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) beloofde dit jaar drieduizend onveilige huizen in Groningen te verstevigen tegen aardbevingen. Maar deze week moest de bewindsman toegeven dat hij die belofte niet kan waarmaken. Als Nationaal Coördinator Groningen noemt Hans Alders daarom geen getallen: „Er is nog helemaal niks versterkt.”

Hans Alders presenteerde gisteren zijn conceptplan voor de versterking van het door gasbevingen getroffen Groningen. Dat deed de ‘buitenboordmotor van het kabinet’ in een gelikte Grote Alders Show met dito powerpointpresentatie. ’s Morgens sprak hij bestuurders en maatschappelijke organisaties, ’s middags lichtte hij de pers in, ’s avonds deed hij zijn verhaal aan Groningers in een kerk in Loppersum. Het werd één spraakwaterval. Tijd om de 274 pagina’s aan plannen te lezen was er niet.

Getallen, cijfers en deadlines vermeed Alders zorgvuldig. Bijvoorbeeld over de maximale kracht van de aardbevingen, het aantal onveilige huizen, de termijnen en de bedragen die voor versterking nodig zijn. Daarover bestaan nog te veel onzekerheden, zei de Nationaal Coördinator. Bovendien leidt zo’n benadering tot „een militaire operatie die natuurlijk vastloopt als je nooit bij de gedupeerde aanbelt. Dat gaan wij radicaal anders doen.”

In Alders plan staat bij de versterking van huizen „de bewoner centraal”. Dat begint in januari komend jaar, in het meest risicovolle gebied bij Loppersum, ’t Zandt, en Appingedam. Groningers kunnen in een aparte bouwwinkel informatie inwinnen over de staat van hun woning. Speciale ‘bewonerbegeleiders’ voeren aansluitend bij hun thuis vier keukentafelgesprekken. De bewoners zelf hebben het laatste woord. Eenzelfde aanpak is voorzien voor de 1.253 monumenten in het bevingsgebied: „Maatwerk is vereist.”

De eerste reacties waren voorzichtig positief. Zo sprak de Groninger Bodem Beweging (GBB) namens de gedupeerde bewoners, over „een eerste stap op weg naar herstel van vertrouwen”. GBB-woordvoerder Dick Kleijer: „We kunnen in papier niet veilig wonen, maar de aanpak wekt vertrouwen. Groningers blijven baas in eigen huis.”

Maar tegelijkertijd moet ook de gaskraan verder dicht, benadrukt hij. „Als je dat niet doet, helpt verstevigen niks.” Dat zegt ook Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum. „Ze beginnen hier met versterken. Maar doe dat alsjeblieft in samenhang met minder gaswinning. Terwijl hier de putten stilliggen en het hier minder vaak beeft, verplaatst de ellende zich naar de randen van het gasveld waar de productie juist is opgevoerd.”

Ook Alders moet erkennen dat alleen het versterken van woningen Groningen niet veiliger maakt. De gaskraan moet verder dicht. Alleen, daarover beslist het kabinet. In december valt een nieuw besluit.

    • Wubby Luyendijk