Airbus-crash kan Poetin raken

De claim van terroristen dat zij een Russisch toestel lieten crashen, werd eerst weggewuifd. Nu kantelt het beeld.

Toch een bom, zo lijkt het. En dat is een tegenslag voor het Kremlin. Dinsdag benadrukte Poetins woordvoerder Dmitri Peskov nog dat er geen verband moest worden gelegd tussen de crash van een Russische Airbus in de Sinaï, afgelopen zaterdag, en de Russische militaire interventie in Syrië.

Nu er steeds meer aanwijzingen zijn voor een bomaanslag van IS, houdt Moskou zich op de vlakte. Peskov zei vanochtend slechts te hopen dat eventuele „belastende informatie” zal worden gedeeld. Een Russisch parlementslid suggereerde dat het Britse besluit om niet langer te vliegen op Sharm al-Sheikh tegen Rusland was gericht. „Achter die beslissing schuilt een zeker element van psychologische druk”, zei Konstantin Kosatsjev.

De afgelopen dagen is volop gespeculeerd over de oorzaak van de vliegramp met de Airbus A321 van de Russische chartermaatschappij Kogalymavia, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. Al in een vroeg stadium waren er aanwijzingen voor een aanslag. De wrakstukken van vlucht 7K9268 liggen verspreid over een groot oppervlak. Dat wijst erop dat het toestel al in de lucht uit elkaar is gevallen. Amerikaanse satellieten hebben bovendien een explosie in de lucht waargenomen bij de Airbus.

Intussen heeft een lokale afdeling van IS al twee keer laten weten verantwoordelijk te zijn voor de crash, maar die claim werd aanvankelijk niet erg serieus genomen. In de Sinaï vechten extremisten een guerrilla uit met het Egyptische leger. Maar voor zover bekend beschikken de strijders niet over raketten die een vliegtuig op tien kilometer hoogte kunnen raken. Nu lijkt het erop dat IS erin is geslaagd een bom aan boord van de Airbus te smokkelen. Vanochtend werd bekend dat de directeur van het vliegveld van Sharm al-Sheikh van zijn post is verwijderd. Volgens de Egyptische autoriteiten heeft dat niets te maken met de tragedie met de Russische Airbus – maar dat klinkt erg ongeloofwaardig.

Het was de Britse regering die als eerste naar buiten bracht dat ernstig rekening wordt gehouden met een aanslag. Gisteravond maakte Londen bekend dat voorlopig alle vluchten op Sharm al-Sheikh zijn geschrapt. „We zijn tot de conclusie gekomen dat er een aanzienlijke kans is dat de crash is veroorzaakt door een explosief aan boord van het vliegtuig’’, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond tegen verslaggevers.

Kairo vreest klap voor toerisme

Daarna stapelden de aanwijzingen zich snel op. Nieuwszender CNN meldde op basis van verschillende anonieme bronnen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken over informatie die wijst in de richting van een bom. Een andere anonieme functionaris vertelde persbureau AP dat deze „voorlopige conclusie” is gebaseerd op onderschepte communicatie.

Een bom zou ook een aanslag zijn op Egyptes toeristenindustrie. De Egyptische minister van transport zei dat er „geen aanwijzingen” zijn voor terrorisme. Maar een aanslag is ook slecht nieuws voor president Poetin. In de afgelopen weken hebben de staatsmedia dag na dag Russische vliegtuigen getoond, die met grote precisie doel treffen. Een heroïsch beeld, als afleiding van de economische sores en de vastgelopen oorlog in Oekraïne. Nu krijgen de Russen mogelijk de keerzijde van de medaille gepresenteerd: aanslagen, mogelijk ook in eigen land.