‘Aanhouding om moord na getuigenis in zaak-Endstra’

Getuige gaf informatie over zeven moordzaken, waaronder die van Hakki Yesilkagit. Murat K. is aangehouden.

De rechters in de zaak rond de liquidatie van Wim Endstra. Foto Lex van Lieshout / ANP

De politie heeft de 39-jarige Murat K. aangehouden in zijn cel in verband met een liquidatie in 2006, meldt De Telegraaf. Aanleiding zou de getuigenis zijn van Hidr K. in het proces rond de dood van Wim Endstra. Hidr K. noemde zeven moorden, waaronder de liquidatie waarvoor Murat K. nu is aangehouden, aldus de krant.

De politie bevestigt dat Murat K. is opgepakt, maar wil geen verdere details geven. Het OM is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens bronnen van De Telegraaf wordt Murat K. verdacht van betrokkenheid bij de dood de 48-jarige Turkse Nederlander Hakki Yesilkagit. Hij zou zijn doodgeschoten in zijn auto nadat hij die had geparkeerd bij zijn huis in Tilburg. Waarvoor Murat K. nu vastzit, wil de politie volgens de krant niet zeggen.

Endstraproces

Hidr K. zit in een beschermingsprogramma en wordt in een afgesloten ruimte, onzichtbaar voor publiek, verhoord in de rechtbank in Amsterdam Osdorp. Uit een proces-verbaal van de CIE uit 2007 blijkt dat Hidr K. onderdeel was van een groep criminelen met een Turkse achtergrond in Alkmaar en Amsterdam. Willem Holleeder zou ook met die groep in contact geweest zijn. Volgens Hidr K. was Holleeder opdrachtgever van de moord op Endstra.