20.000 Britse toeristen gestrand in Egypte

Londen werkt aan “noodmaatregelen” om hen naar huis te halen.

Passagiers in de rij voor de incheckbalies op de luchthaven van Sharm al-Sheikh, na de crash van het Russische toestel afgelopen zaterdag. AP

Circa 20.000 Britse toeristen zitten vast in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh, meldt The Guardian. Zij kunnen niet weg doordat het Verenigd Koninkrijk alle vluchten van en naar het kustoord voor onbepaalde tijd heeft opgeschort. Londen nam dit besluit vanwege de crash van een Russisch toestel in het gebied.

Het Verenigd Koninkrijk werkt nu samen met de Egyptische autoriteiten om “noodmaatregelen” in werking te stellen. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond vandaag. Daarmee moeten de gestrande toeristen gerepatrieerd kunnen worden. Hammond hoopt dat dit uiterlijk vrijdag geregeld is.

De Britse premier David Cameron zei vandaag dat het er steeds meer op lijkt dat het Russische toestel door een bom is neergehaald, hoewel de regeringsleider erkende dat een oorzaak nog niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters. Cameron riep op tot betere beveiliging op de luchthaven van Sharm al-Sheikh.

Nederlanders

Op dit moment verblijven circa 400 Nederlandse toeristen in Sharm al-Sheikh, liet een woordvoerder van reisorganisatie TUI vandaag weten. Zij zijn echter niet gestrand, aangezien de eerstvolgende vlucht aankomende zondag pas vertrekt. Volgens TUI ziet het er op dit moment naar uit dat deze vlucht gewoon zal vliegen. De woordvoerder:

“De mensen die er nu zitten, zijn gewoon aan het genieten van hun vakantie. Slechts een enkeling heeft vragen gesteld aan de reisleiders.”

Wel scherpte Nederland gisteren het reisadvies naar Sharm al-Sheikh aan. Lufthansa maakte vandaag bekend voorlopig niet op de Egyptische kustplaats te vliegen.

‘Mogelijk explosief aan boord’

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron zei ook gisteren rekening te houden met de mogelijkheid dat het vliegtuig door “een explosief” is neergestort. Hierop werden alle vluchten tussen Sharm al-Sheikh en het Verenigd Koninkrijk opgeschort.

Meerdere deskundigen hebben zich inmiddels achter deze theorie geschaard. Amerikaanse en Europese analisten zeiden gisteren het waarschijnlijk te achten dat het vliegtuig is neergestort door een explosief dat aan boord is ontploft. Rusland zegt dat het nog te vroeg is om een dergelijke conclusie te trekken, hoewel Russische experts wel stellen dat het toestel niet zomaar in twee stukken is gebroken.

Moskou riep vandaag op om niet te speculeren voordat onderzoekers hun bevindingen hebben gepresenteerd. Momenteel is een Russisch onderzoeksteam ter plekke op de rampplek. Vanochtend liet de Russische minister voor Noodsituaties weten dat zij hun werk bijna hebben afgerond. Overigens hebben Russische luchtvaartmaatschappijen geen vluchten van en naar Sharm al-Sheikh geschrapt.

Islamitische Staat

Zaterdag stortte de Russische Airbus neer kort na te zijn opgestegen uit de Egyptische kustplaats Sharm al-Sheikh. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

Kort na de crash liet de Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat weten dat zij verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. De aanval zou een vergelding zijn voor de Russische luchtaanvallen boven Syrië. IS heeft in het verleden vaker aanvallen en aanslagen opgeëist die zij niet hadden gepleegd.