Zweden wil dat Europa deel vluchtelingen opvangt

Premier Stefan Löfven zegt dat Zweden de grote hoeveelheid vluchtelingen niet langer aankan.

President van de Europese Raad, Donald Tusk en de Zweedse premier Stefan Lofven tijdens een persconferentie over de opvang van vluchtelingen.
President van de Europese Raad, Donald Tusk en de Zweedse premier Stefan Lofven tijdens een persconferentie over de opvang van vluchtelingen. Foto Maja Suslin/ Reuters

Het zeer populaire vluchtland Zweden waar per hoofd van de bevolking de meeste asielvragen binnenkomen kan de grote stroom aan vluchtelingen niet langer aan. Het Scandinavische land wil donderdag een verzoek indienen bij andere Europese landen om een deel van de vluchtelingen op te vangen.

Dat heeft de Zweedse premier Stefan Löfven vanavond gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met ‘EU-president’ Donald Tusk. Dat schrijft de Wall Street Journal.

Zweedse overheid is overbelast

Zweden verwacht dit jaar ongeveer 160.000 asielzoekers waarmee het land het hoogste aantal asielzoekers per hoofd van de bevolking opneemt. Er wonen in Zweden 9,7 miljoen mensen. Volgens premier Löfven is “Zweden niet langer in staat om op dezelfde manier mensen te ontvangen zoals het land zou willen”. De overheidsinstellingen zijn overbelast, aldus de Zweedse minister-president.

Volgens de Wall Street Journal steunt Tusk het verzoek van Zweden. Het is nog onduidelijk hoeveel vluchtelingen Zweden wil aandragen voor verhuizing naar andere Europese landen.

Verzet onder Zweedse bevolking groeit

Eind september bereikte de EU een akkoord over verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de Europese Unie. Zweden had beloofd om 5700 vluchtelingen op te nemen maar ziet daar nu van af. Het land nam al wel 19 Eritrese vluchtelingen op uit Italië.

Zweden staat bekend als een van de meest gastvrije landen voor vluchtelingen, maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. De anti-immigratiepartij Zweden-Democraten haalde bij de verkiezingen van vorig jaar bijna dertien procent van de stemmen en staan nu in de peilingen op ongeveer twintig procent.