‘Zwarte doos neergestort Russisch vliegtuig beschadigd’

Terreurbeweging IS herhaalde vandaag verantwoordelijk te zijn voor de crash in Egypte.

Resten van het gecrashte Russische toestel liggen verspreid door de Egyptische Sinaï. Foto EPA

Een van de twee zwarte dozen van het Russische vliegtuig dat zaterdag in de Egyptische Sinaï neerstortte is deels beschadigd. Het gaat nog veel werk kosten om de data die erop staat opgeslagen uit te lezen.

Dat heeft het Egyptische ministerie van Burgerluchtvaart vandaag laten weten, meldt persbureau Reuters. Op de beschadigde zwarte doos stond de cockpit voicerecorder (CVR), waarop de opnames uit de cockpit staan. Het ministerie onderzoekt welke gegevens nog aan het beschadigde voorwerp kunnen worden ontleend.

De andere zwarte doos, waarop de vlieggegevens staan geregistreerd, is nog wel in goede staat. Onderzoekers hebben hier al succesvol data uit weten te halen.

Islamitische Staat

De Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat liet vandaag opnieuw van zich horen. De groep beweerde al eerder dat zij het vliegtuig hebben neergehaald, hoewel analisten deze lezing betwijfelen. Volgens experts beschikt IS niet over de wapens om een vliegtuig op zulke grote hoogte neer te halen.

Die twijfels wuifde IS vandaag weg, meldt Reuters. De terreurbeweging zei dat zij op een later tijdstip uit de doeken doen hoe zij het toestel hebben neergehaald. De aanval zou een vergelding zijn voor de Russische luchtaanvallen boven Syrië. IS heeft in het verleden vaker aanvallen en aanslagen opgeëist die zij niet hadden gepleegd.

‘In de lucht in tweeën gebroken’

Volgens Russische deskundigen is het vliegtuig in de lucht in tweeën gebroken. Zij zeiden echter dat het te vroeg was om te speculeren over een oorzaak van de crash. De eigenaar van het vliegtuig, luchtvaartmaatschappij Kogalymavia, sloot uit dat het toestel neergestort is door een technisch mankement of door een fout van de piloot. Een Egyptische bron die dichtbij het onderzoek staat zei vandaag tegen Reuters dat het erop lijkt dat de oorzaak van de crash een explosie is.

Londen schort alle vluchten op

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron zei vandaag rekening te houden met de mogelijkheid dat het vliegtuig door “een explosief” is neergestort. Voorlopig worden alle vluchten tussen Sharm al-Sheikh en het Verenigd Koninkrijk opgeschort.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) spreekt vandaag over de vliegtuigcrash in de Sinaï met de AIVD, het ministerie van Buitenlandse Zaken en vliegmaatschappijen. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vanavond aan ANP. Er wordt ook contact gehouden met de Britse overheid.

Vliegramp

Zaterdag stortte de Russische Airbus neer kort na te zijn opgestegen uit de Egyptische kustplaats Sharm al-Sheikh. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Momenteel is een Russisch onderzoeksteam ter plaatse om te onderzoeken hoe de ramp heeft kunnen plaatsvinden.