Tesla weert jongleurs achter het stuur

Je zou zeggen dat hij het kon zien aankomen. Toen Tesla-topman Elon Musk in oktober zelfrijdfuncties lanceerde in zijn elektrische auto’s, waarschuwde hij weliswaar dat het wel de bedoeling was om de handen aan het stuur te houden. Maar natuurlijk probeerden Tesla-bezitters het massaal zónder: de auto’s kunnen immers helemaal zelf hun baan houden en afstand houden. Er verschenen sindsdien veel filmpjes op internet van gebruikers die nogal vreemde dingen doen op de snelweg: zich scheren achter het stuur bijvoorbeeld, en jongleren.

Gisteren kondigde Musk daarom aan dat het bedrijf werkt aan ‘aanvullende beperkingen’ van de autopilot-functie. „Om de kans te minimaliseren dat mensen er gekke dingen mee doen.” Hij lijkt zich daarmee alvast in te dekken tegen toezichthouders en regulerende instanties die waarschijnlijk niet blij zijn met de gedragingen van de Tesla-bestuurders op de weg. Die toezichthouders heeft Tesla, net als andere autofabrikanten, namelijk de komende jaren nog vaak nodig om andere experimentele zelfrijdfuncties toe te staan.

Wat de geplande beperkingen van Tesla precies inhouden, heeft Musk niet bekendgemaakt. Maar het ligt voor de hand dat sensoren in het stuur bijvoorbeeld bijhouden of iemand zijn handen niet al te lang in de lucht houdt.