Wéér record LeBron, nu nog meer NBA-titels

Superster LeBron James (30) doorbreekt de grens van 25.000 punten als jongste speler ooit. Drie jaar eerder dan grootheid Michael Jordan.

Foto AP

LeBron James springt omhoog als de korte pass van Matthew Dellavedova zijn kant opkomt. Hij vliegt en is niet meer te temmen. LeBron James, de genadeloze basketballer, jaagt met een explosieve, katachtige beweging de bal met zijn machtige rechterhand in de basket. Hij brengt zijn score in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA op 24.999.

Even later. Diepe bal, weer van Dellavedova. James beweegt naar de bal en basket, springt, stuurt bij met zijn linkerhand en plof. In het net. Score nummer 25.001. Een gecontroleerd binnentikkertje, het hoeft niet altijd met brute kracht.

Maandagnacht Nederlandse tijd doorbrak LeBron James als jongste speler de grens van ‘25K punten’, zoals de Amerikaanse commentatoren het noemen. Met 30 jaar en 307 dagen is hij de jongste speler ooit die dit kunststukje wist te bereiken. Staande ovatie van het publiek van de Philadelphia 76ers voor de ster van de Cleveland Caveliers, dat de uitwedstrijd won met 107-100.

James verbreekt het oude leeftijdsrecord van Kobe Bryant. De alleskunner van de Los Angeles Lakers was 31 jaar en 351 dagen toen hij zijn 25.000ste punt maakte. Daarmee laten James en Bryant – de afgelopen vijftien jaar de gezichtsbepalende spelers in het Amerikaanse basketbal – enkele illustere voorgangers achter zich. Michael Jordan, Karl Malone en Kareem Abdul-Jabbar waren allemaal al 33 jaar toen ze de ‘25K grens’ doorbraken.

Weer een record voor James, in een nieuw NBA-seizoen dat vorige week begon – met een nederlaag bij de Chicago Bulls, in aanwezigheid van president (en Bulls-fan) Obama. James lijkt een abonnement te hebben op records voor jongste speler. Het is een logisch gevolg van een supertalent dat als tiener al zo sterk was dat Sports Illustrated hem op zijn zeventiende op de cover benoemde tot The Chosen One (de uitverkorene).

De recordregen is leuk, maar het is bijvangst. Het draait om het aantal NBA-titels. Zie grootheid Michael Jordan, met zes kampioensringen. Daar heeft James nog veel werk te verrichten, wil hij echt historie schrijven. Hij won twee titels met de sterrenploeg van Miami Heat. Vorig jaar volgde de terugkeer naar zijn roots, naar Cleveland. Daar kampioen worden, dat is zijn doel. Vorig jaar mislukte het – zijn vierde verloren finale. Nu op naar revanche.