Wéér een record voor LeBron James, nu de NBA-titels nog

Het supertalent LeBron James lijkt een abonnement te hebben op records voor jongste speler.

LeBron James (L) scoort eerder dit jaar tegen Golden State Warriors forward Draymond Green (R). Foto Tony Dejak/EPAPOOL CORBIS OUT

LeBron James ontstijgt de grond als de korte pass van Matthew Dellavedova zijn kant opkomt. Hij vliegt en is niet meer te temmen. LeBron James, de genadeloze basketballer op oorlogsvlucht. In een explosieve, katachtige beweging jaagt hij de bal met zijn machtige rechterhand in de basket. Score nummer 24.999 in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

Even later. Diepe bal, weer van Dellavedova. James beweegt naar de bal en basket, springt, stuurt bij met zijn linkerhand en plof. Binnen het netje. Score nummer 25.001. Een gecontroleerd binnentikkertje, het hoeft niet altijd met brute kracht.

Maandagnacht Nederlandse tijd doorbrak LeBron James als jongste speler de grens van ‘25K punten’, zoals de Amerikaanse commentatoren het noemen. Met 30 jaar en 307 dagen is hij de jongste speler ooit die dit kunststukje wist te bereiken. Staande ovatie van het publiek van de Philadelphia 76ers voor de ster van de Cleveland Caveliers, dat de uitwedstrijd met 107-100 won.

De records van James

James verbreekt het oude leeftijdsrecord van Kobe Bryant. De alleskunner van de Los Angeles Lakers was 31 jaar en 351 dagen toen hij zijn 25.000ste punt maakte. Daarmee laten James en Bryant – de afgelopen vijftien jaar de gezichtsbepalende spelers in het Amerikaanse basketbal – enkele illustere voorgangers achter zich. Michael Jordan, Karl Malone en Kareem Abdul-Jabbar waren allemaal al 33 jaar toen ze de ‘25K grens’ doorbraken.

The Chosen One

Weer een record voor James, in een nieuw NBA-seizoen dat vorige week begon. Hij lijkt een abonnement te hebben op records voor jongste speler. Het is een logisch gevolg van een supertalent dat als tiener al zo sterk was dat Sports Illustrated hem op zijn zeventiende op de cover benoemde tot The Chosen One (de uitverkorene).

De recordregen is leuk, maar het is bijvangst. Het draait om het aantal NBA-titels. Zie grootheid Michael Jordan: zes titels. Daar heeft James nog veel werk te verrichten, wil hij echt historie schrijven. Hij won twee titels met de sterrenploeg van Miami Heat. Vorig jaar volgde de terugkeer naar zijn roots, naar Cleveland. Daar kampioen worden, dat is zijn doel. Vorig jaar mislukte het – zijn vierde verloren finale. Nu op naar revanche.