Voor een portretfoto heb je drie opties om je gezicht te tonen: van de rechterkant, recht van voren of van de linkerkant. Toch kiest zo’n 60 procent voor de laatste optie en vrouwen doen dat vaker dan mannen. Maar waarom hebben we een voorkeur voor de linkerhelft van het menselijk gelaat?
In een korte video van The Atlantic legt wetenschapsjournalist Sam Kean uit waardoor dit komt. Kean meent dat dit komt door de verdeling van het brein: de linkerhelft richt zich vooral op taal en uitdrukking, rechts meer op emoties en interpretatie. De rechterhersenhelft bestuurt de linkerkant van het lichaam, waardoor die kant van het gezicht over het algemeen meer expressie vertoont.
Kinderen
Dit geldt ook voor kinderen, die nog niet beïnvloed zijn door schilderijen en andere kunstwerken. Geef hen een paar krijtjes en vraag ze een gezicht te tekenen en: voila, ze tekenen in de meeste gevallen mensen vanaf de linkerkant.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. De eigenzinnige Leonardo Da Vinci tekende zijn modellen juist vaak vanaf rechts. Ook bij zelfportretten schilderen kunstenaars vaak hun rechterhelft, maar dat is volgens Kean niet in strijd met zijn stelling. Bij die portretten gebruiken schilders namelijk vaak een spiegel, waardoor de linkerhelft van hun gezicht op de rechterkant van het doek wordt afgebeeld.
Jezus
De uitzonderingen nemen echter niet weg dat de voorkeur voor links onmiskenbaar is. Bij schilderijen van Jezus aan het kruis werd zelfs in meer dan 90 procent van de gevallen de linkerhelft van het gelaat van Christus getoond.