Voor deze keuzes staan vluchtelingen

Een interactieve video laat zien welke routes zij kunnen nemen richting Noord-Europa.

Vluchtelingen arriveren op het Griekse eiland Lesbos nadat ze de oversteek over de Middellandse Zee hebben gemaakt. Foto Zoltan Balogh/ EPA

De vluchtelingen die in 2015 naar Europa zijn gekomen, hebben gezamenlijk een afstand afgelegd van ruim 3,2 miljard kilometer, zo becijferde het Britse tv-station Channel 4. Om een beeld te krijgen van hoe het is om vanuit bijvoorbeeld Syrië naar West-Europa te reizen, ontwikkelde het medium een interactief videoverhaal.

Channel 4 kwam tot het aantal afgelegde reiskilometers op basis van cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat over het aantal asielaanvragen in Europa dit jaar. Het tv-station koppelde die statistieken aan berekeningen over de afstand tussen het land van herkomst van de vluchtelingen en de plaats waar de asielaanvraag wordt gedaan. Daarbij zijn de vluchtelingen die momenteel nog onderweg zijn niet meegeteld.

Interactieve video

Het medium maakte daarbij een interactief videoverhaal waarin bezoekers van de website Two Billion Miles zelf de reis kunnen maken vanuit zes verschillende regio’s (drie in Syrië en een in respectievelijk Irak, Eritrea en Somalië). Vervolgens moet de bezoeker keuzes maken over de af te leggen route voor Europa.

Op een teller wordt daarbij het aantal afgelegde kilometers van die reis bijgehouden en worden beelden getoond van vluchtelingen die hun reis ook op die manier hebben gemaakt. Wie bijvoorbeeld start in Homs in Syrië kan ervoor kiezen te reizen naar een vluchtelingenkamp in Libanon of proberen Turkije met de boot te bereiken. Het ‘doel’ is om in West- of Noord-Europa aan te komen.

Recordaantal vluchtelingen

Gisteren maakte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekend dat er in oktober een recordaantal van ruim 218.000 vluchtelingen over de Middellandse zee de oversteek naar Europa heeft proberen te maken.

    • Jorg Leijten