Van Rijn wil in gesprek over drugsgebruik onder jongeren

Met een speciale website wil Van Rijn een taboe onder ouders doorbreken.

Staatssecretaris Martin van Rijn arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: Martijn Beekman / ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) wil ouders gaan helpen om drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen bespreekbaar te maken. Met een speciale website wil hij naar eigen zeggen een taboe doorbreken onder ouders. Dat staat in een beleidsrapport dat Van Rijn heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

De site zal ter sprake komen op ouderavonden op scholen. Ook gaat Van Rijn om tafel met burgemeesters van de vier grote steden om te spreken over de aanpak van drugsgebruik onder kinderen. Van Rijn zegt zich “grote zorgen te maken” over drugsgebruik onder jongeren die uitgaan.

“Het is voor deze groep heel normaal om tijdens zo’n gelegenheid drugs te gebruiken. Zij lopen daarmee grote risico’s. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt.”

Combinatie drugs en uitgaan

Volgens de staatssecretaris is de combinatie uitgaan en drugsgebruik voor veel jongeren normaal geworden. Van Rijn wil dat een halt toeroepen door met overheid en horeca in gesprek te gaan. Ook de ouders spelen een belangrijke rol.

“Ik begrijp heel goed dat het helemaal niet zo simpel is maar drugs moeten een onderwerp zijn om het over te hebben. Net zoals je praat met je kinderen om hen te beschermen tegen de gevaren van roken of alcohol.”

Met de burgemeesters van de vier grote steden wil Van Rijn kijken of een gezamenlijke aanpak mogelijk is om op te treden tegen drugsgebruik op feesten en evenementen.