Opinie

    • Frits Abrahams

Uw eigen B&B

Twee tegengestelde reclameaanbiedingen bereikten me op dezelfde dag. De ene wilde me Nederland vooral uitkrijgen, de andere probeerde me juist thuis te houden. Beide hadden aantrekkelijke kanten. Wat te doen? De KLM wees me op iFly KLM Magazine waarin „de meest rustgevende plekjes van Bangkok” worden beschreven. „Ook maakt u kans op twee tickets naar Los Angeles, de stad van de filmsterren! Of geniet al ziplinend van de prachtige natuur in Costa Rica, een paradijs voor liefhebbers van een echte adrenalinekick! En kent u Den Bosch al? Deze pittoreske stad staat komend jaar volledig in het teken van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch!”

Een hele eer voor Den Bosch om in één adem genoemd te worden met Los Angeles en Costa Rica, maar Den Bosch ken ik al redelijk, in Los Angeles en Costa Rica ben ik nog nooit geweest. Zou ik in Los Angeles ook die filmsterren te zien krijgen, zoals het werk van Bosch in Den Bosch? Onwaarschijnlijk.

Dus toch maar naar Costa Rica? Maar wat is ziplinen eigenlijk? Ik vroeg het een jonger iemand die achteloos antwoordde: „Hetzelfde als tokkelen.” Toen ik hem verbluft aankeek, voegde hij toe: „Ach, je weet wel, op zo’n tokkelbaan.”

Het woord kwam me vaag bekend voor, maar toch moest ik later stiekem opzoeken wat hij precies bedoeld had. Tokkelen deed je voor mijn gevoel alleen op een snaarinstrument, niet op een of andere baan. Ik was weer eens onvolledig geïnformeerd.

Ziplinen of tokkelen gebeurt op een kabelbaan waar je, hangend aan een katrol, met grote snelheid langs een kabel omlaag suist. Ik zag op internet een filmpje van een afdalende man die ongeveer om de tien meter luidkeels „Joehoe!” riep, hoewel niemand hem kon horen; dat had iets zieligs.

Ik kreeg al hoogtevrees terwijl ik ernaar keek – dus voorlopig ga ik niet naar Costa Rica. Hoeft ook niet, want die andere reclameaanbieding maakte het aantrekkelijk om juist thuis te blijven.

Het was een hoogst originele aanbieding. In blauwe kapitalen las ik: „Start vandaag uw eigen B&B!” En daaronder: „Met een team van in totaal 12 personen verzorgen wij het opstarten en het runnen van uw eigen B&B. Voor aanvang maken wij een reële inschatting van het verdienmodel, vervolgens kunnen wij het gehele traject verzorgen. Inclusief – plaatsing op 9 websites, behandelen van aanvragen en boekingen, check-in en check-out, schoonmaak, onderhoud, juridisch en financieel advies. No cure, no pay. Wij vragen een percentage van de opbrengsten uit uw verhuur.”

„Is dat niks voor ons?”, vroeg ik mijn vrouw. „Hoezo?”, reageerde ze verdacht kort. „Nou, bijna heel Amsterdam zit tegenwoordig in de Airbnb of de B&B”, zei ik, „Amsterdam wordt één grote rolkoffer, dus waarom wij niet? Misschien verdien ik er mijn geld makkelijker mee dan met columns.” „Denk jij dat je er erg geschikt voor bent?”, vroeg ze, „de schoonmakers inspecteren, eventueel zelf wc of douche reinigen, stofzuigen, ontbijtjes maken? En dan die eeuwige klachten aanhoren over een bed of een ei dat te hard of te zacht was? Waar moeten we trouwens zelf gaan wonen?”

Ik moest denken aan de mensen in badplaatsen, die hun huis verhuren en dan zelf in zo’n verzakt schuurtje in de achtertuin trekken, waar ze vanachter de gesloten gordijnen de ontwikkelingen in hun huis argwanend gadeslaan. „Ik blijf toch nog maar even columns schrijven”, zei ik.

    • Frits Abrahams