Tweede verdachte aanslag Thalys opgepakt

De politie kwam hem op het spoor, omdat hij in de contactenlijst stond van de eerste verdachte.

De tweede verdachte is een man tussen de dertig en de veertig jaar oud.
De tweede verdachte is een man tussen de dertig en de veertig jaar oud. Foto Jonas Roosens / ANP

De Franse justitie heeft eergisteren een tweede verdachte opgepakt van de verijdelde aanslag op de Thalys in augustus. Dat meldt de Franse radiozender RTL. Het zou gaan om een man tussen de dertig en de veertig jaar oud afkomstig uit Tunesië.

Ayoub el-Khazzani werd op 21 augustus overmeesterd door drie Amerikanen toen hij in de Thalys van Amsterdam naar Parijs met een doorgeladen kalasjnikov het vuur wilde openen op passagiers. De 26-jarige man, die bekend stond bij de autoriteiten als potentiële terrorist, werd aangehouden en zit nog steeds vast. Hij ontkent nog altijd terroristische bedoelingen te hebben gehad. Hij zou, zo zegt hij zelf, “de treinreizigers willen beroven”, met wapens die hij in een parkje in Brussel zou hebben gevonden.

De politie kwam de tweede verdachte op het spoor, omdat hij in de contactenlijst stond van El-Khazzani.

Veiligheid

Kort na de verijdelde aanslag kwamen de eerste vragen hoe iemand die bij de autoriteiten bekendstaat als potentiële terrorist, met een kalasjnikov op de Thalys naar Parijs kon stappen. NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam schreef toen in deze krant:

“Op vliegvelden is het een standaard procedure: passagiers moeten door detectiepoortjes en worden eventueel gefouilleerd, bagage gaat door een scanner met röntgenapparatuur. Reizigers zonder ticket komen niet aan boord. Treinreizen is een heel ander verhaal.”

Volgens haar kunnen over het algemeen passagiers in Europa vrij in- en uitstappen en mogen ze zoveel bagage meenemen als ze willen: “Het maakt reizen per trein comfortabel – veiligheidscontroles zijn nu eenmaal tijdrovend – maar het brengt risico’s met zich mee. De trein is een makkelijk doelwit voor kwaadwillenden.”