‘Trudeau is de eerste premier met tatoeages, voor zover we weten’

Dat schreef The New York Times over de Canadese premier Justin Trudeau.

De nieuwe Canadese premier Justin Trudeau. Foto Mediaball
De nieuwe Canadese premier Justin Trudeau. Foto Mediaball

De aanleiding

Justin Trudeau (43) is de nieuwe premier van Canada, na de klinkende verkiezingsoverwinning van zijn Liberale Partij, twee weken geleden. De oudste zoon van de markante oud-premier Pierre Trudeau werd breed glimlachend afgebeeld op de verkiezingsavond, keurig in pak. Maar er doken ook foto’s van hem op met ontbloot bovenlijf en met bokshandschoenen aan. Justin Trudeau is namelijk een fervent bokser. En hij heeft ook nooit een geheim gemaakt van de opvallende tatoeage op zijn linkerschouder.

Waar is het op gebaseerd?

De ‘jonge’ Trudeau moet zich nog bewijzen als regeringsleider, maar zijn onconventionele verschijning spreekt nu al tot de verbeelding. Hoeveel regeringsleiders wagen zich letterlijk in een boksring en hoeveel premiers hebben eigenlijk een tatoeage, was de impliciete verwondering die onder andere The New York Times uitdrukte in haar berichtgeving.

De krant geeft het antwoord zelf: Justin Trudeau is, „voor zover iemand weet”, de eerste premier met tatoeages. Onder anderen de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, de Amerikaanse senator Barry Goldwater, de Russische tsaar Nicolaas II en koning Frederik IX van Denemarken hadden ook tatoeages. Maar dat waren geen premiers.

En Winston Churchill dan, premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hij had een anker getatoeëerd op zijn linkeronderarm. Wordt gezegd. Maar er is geen enkel bewijs van, volgens het Britse Churchill Centre. Ook Lady Soames, de vorig jaar overleden jongste dochter van de staatsman, kon zich geen tatoeage herinneren toen haar ernaar werd gevraagd. Wel een litteken op de onderarm. Dat was een overblijfsel van de ingreep van een chirurg die in 1898 in Egypte een stuk huid wegsneed bij de toen 24-jarige soldaat („Het deed verdomde pijn”) om die over te planten op de open wond van een medesoldaat.

En, klopt het?

Wat The New York Times schrijft, is juist, zegt de Amerikaanse onderzoeker Anne Felicity Friedman, oprichter van de site tattoohistorian.com. De crux is natuurlijk de toevoeging: ‘voorzover iemand weet’. Wat men niet ziet, weet men niet.

„Maar het zou mij niet verbazen als in vroegere tijden Canadese of Britse premiers kleine tatoeages hebben gehad, vooral degenen die in het leger waren geweest of zij die het Heilige Land hadden bezocht, of Japan op het einde van de 19de eeuw”, zegt Friedman.

Volgens haar is niet vast te stellen welke type politieke leiders tatoeages (hebben) laten zetten, en wat voor tatoeages. „De beweegredenen zijn net zo uiteenlopend als de achtergrond van leiders.”

Justin Trudeau liet zijn eerste tatoeage, de planeet aarde, zetten toen hij twintig was. Daaromheen is sinds zijn veertigste verjaardag, drie jaar geleden, een Haida-raaf te zien. Die staat symbool voor transformatie, gedaanteverwisseling. De vogel is aangebracht door de in Alaska geboren inheemse kunstenaar Robert Davidson, behorende tot het Noord-Amerikaanse Haida-indianenvolk. De Trudeaus werden in 1976 ereburgers van de Haida.

Conclusie

De bewering is waar, voor zover we weten. Als premier Rutte het beter weet, mag hij dat laten weten.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt