Tesla neemt zorgen van beleggers weg

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tesla heeft de zorgen om de productie van het nieuwe Model X die op Wall Street leefden weg kunnen nemen bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De prognose van het aantal verkochte auto’s is wel iets verlaagd, maar investeerders hadden volgens The Financial Times een veel grotere teruggang verwacht.

De aandelen gingen na beurs dan ook met tien procent omhoog en maakten daarmee in één klap de helft van het verlies van de laatste weken goed. Tesla verwacht dit jaar in totaal 50.000 tot 52.000 auto’s te verkopen. In september was die prognose nog 50.000 tot 55.000. In maart volgend jaar komt het voor een breder publiek gemaakte Model 3 op de markt.

Ondanks dat beleggers tevreden lijken over de verwachte verkoopcijfers maakt de fabrikant van elektrische auto’s nog wel altijd verlies. In het afgelopen kwartaal is dat verlies opgelopen naar 230 miljoen dollar. Dat komt mede door de hoge ontwikkelingskosten van Model X.

Topman Elon Musk maakte ook bekend voorzichtig aan te doen met de zelfrijdende technologie. Dat is besloten vanwege allerlei video’s op internet waarin bestuurders onnodige risico’s nemen, omdat ze vertrouwen op de Autopilot in hun Tesla.

Jon Stewart tekent contract bij HBO

Voormalig The Daily Show-presentator Jon Stewart heeft een vierjarig contract getekend bij betaalzender HBO. Hij begint met het produceren van digitale content voor HBO Now en HBO Go waar hij niet te zien zal zijn, maar wel te horen, meldt The Wall Street Journal. Stewart gaat volgens de zender in korte filmpjes met zijn unieke blik de actualiteit behandelen.

De komiek lijkt voorlopig niet al te grote ambities te hebben na zijn tropenjaren als presentator van The Daily Show, getuige zijn reactie op de deal:

“Appearing on television 22 minutes a night clearly broke me. I’m pretty sure I can produce a few minutes of content every now and again.”

In de overeenkomst is wel opgenomen dat HBO de eerste optie heeft als Stewart andere TV-projecten of zelfs films wil gaan doen. Voor HBO, dat vooral bekend staat als producent van kwalitatief hoogwaardige dramaseries, is het binnenhalen van Stewart een nieuwe stap in de verbreding van het aanbod. Eerder sloot de betaalzender al contracten met Bill Simmons, Sesamstraat en Vice.

Groupon heeft nieuwe topman

Mede-oprichter Eric Lefkofsky is niet langer topman van de slecht presterende aanbiedingensite Groupon. Hij is per direct opgevolgd door Rich Williams.

Williams wil opnieuw gaan investeren in het werven van klanten en hij wil de internationale zaken stroomlijnen, zegt hij in een interview met TechCrunch:

“We’re still doing too many things in too many places at once. We need to be willing to walk away from things that just aren’t doing well.”

De wisseling van de wacht aan de top werd bekend gemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het verlies van Groupon is opgelopen naar 27,6 miljoen dollar tegen 21,2 miljoen dollar verlies in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral door de dure dollar. Begin 2013 stapte mede-oprichter Andrew Mason ook al op als topman.

    • Arjan Meesterburrie