In beeld

Sotheby’s veilt duurste kunstcollectie ooit

In Sotheby's New York gaat vanavond een record verbroken worden. Dat is althans de verwachting. De kans is namelijk groot dat de kunstcollectie van de in april op 91-jarige leeftijd overleden kunstverzamelaar A. Alfred Taubman postuum een nieuwe standaard zet. De huidige recordopbrengst voor een particuliere collectie staat op 422 miljoen euro voor de kunstcollectie van modekoning Yves Saint Laurent, in 2009 verkocht bij Christie’s. De collectie van Taubman moet volgens Sotheby's een half miljard opbrengen. Taubman bezat namelijk een onwaarschijnlijke hoeveelheid meesterwerken. Picasso, Matisse, Modigliani, De Kooning, Rothko, Bacon – van vrijwel alle grootmeesters van de afgelopen eeuw bezat Taubman topstukken met richtprijzen ver boven de 10 miljoen dollar. In Hong Kong en New York konden geïnteresseerden alvast wat werken bekijken.
Willem De Kooning, 'Untitled XXI' EPA / Jerome Favre
Frank Stella, 'Delaware Crossing' en op de voorgrond een scupltuur van Henry Moore AP / Bebeto Matthews
Amedeo Modigliani, 'Portrait de Paulette Jourdain" AFP / Jewel Samad
Pablo Picasso, 'La Gommeuse' AFP / Jewel Samad
Kazimir Malevich, 'Mystic Suprematism' AFP / Jewel Samad
Jasper Johns, 'Disappearance' AFP / Jewel Samad
Claude Monet, 'Waterlelies' AP / Richard Drew
Pablo Picasso, 'Vrouw zit in stoel' AFP / Jewel Samad
Alfred Sisley, 'Moret au coucher du soleil, Octobre' AFP / Jewel Samad
Vincent van Gogh, 'Paysage sous un ciel mouvemente' AFP / Jewel Samad
Francis Bacon, 'Man with Arm Raised' EPA / Jerome Favre
Pablo Picasso, 'The Night Club Singer' AP / Richard Drew