Tientallen doden bij vliegtuigcrash Zuid-Soedan

Het vrachtvliegtuig stortte kort na het opstijgen neer in de hoofdstad Juba.

Foto: Reuters

Bij een vliegongeluk in Zuid-Soedan zijn vanochtend tientallen doden gevallen, zo meldt persbureau Reuters. Het gemelde aantal slachtoffers loopt uiteen van 25 tot 41, en kan volgens de autoriteiten nog oplopen.

Het vrachtvliegtuig, een Antonov die in 1971 in de Sovjet-Unie gemaakt zou zijn, stortte kort na het opstijgen neer vlak buiten de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Volgens persbureau AP was het vliegtuig onderweg naar olievelden in het noorden van het land en was het te zwaar beladen.

Er zouden familieleden van de bemanning zijn meegereisd, die niet op de passagierslijst stonden. Dat zegt een woordvoerder van een luchtvaartmaatschappij die vluchten chartert in Zuid-Soedan chartert. Volgens de woordvoerder komt dat vaker voor in Zuid-Soedan. “Dit was een goederenvlucht, en dus niet bedoeld voor passagiersvervoer.”

Twitter avatar EyeRadioJuba Eye Radio Juba Airplane just crashed near Juba Int’l Airport shortly after taking off. #EyeRadio’s D Santo: over 40 passengers died https://t.co/SuFExWfX0Z

Volgens de autoriteiten zouden er ongeveer twintig mensen aan boord zijn geweest, een bemanningslid, een kind en nog een andere inzittende zouden het ongeluk overleefd hebben. In eerste instantie werd melding gemaakt van slachtoffers op de grond; dat bleek later niet juist. Op dit moment wordt er nog gezocht naar overlevenden.

Twitter avatar EyeRadioJuba Eye Radio Juba #JubaAirCrash: Only 3 passengers have survived the air crash, according to the director of Juba International Airport #EyeRadio

    • Sjoerd Klumpenaar