Mathias Enard schreef beste Franse roman van het jaar

Mathias Enard (43) heeft de Prix Goncourt 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Franse roman van dit jaar. Enard krijgt Frankrijks belangrijkste literatuurprijs voor zijn achtste roman Boussole (Kompas). In de roman kijkt musicoloog Franz Ritter in een koortsachtige nacht terug op zijn reizen door de Oriënt nadat hij heeft gehoord dat hij dodelijk ziek is.

Enard werd in deze krant gezien als dé grote kanshebber voor de prijs. De ‘hedendaagse Balzac’ was, in tegenstelling tot genomineerden Hédi Kaddour, Tobie Nathan, Nathalie Azoulai, de ‘ideale laureaat’ en auteur van ‘een fantastische literaire roman’.

Vooral Enards ‘poetische, weemoedige’ stijl sprong in het oog: ‘Zijn zinnen rijgen zich bijna zonder witregels aan elkaar in een vloeiende monologue intérieur van herinneringen en voorbije verlangens. In een waaier van anekdotes en verhalen door de eeuwen heen laat Enard ons zien hoe de Europeaan naar de Oriënt heeft gekeken.’ Aan de prijs is een symbolisch bedrag verbonden van 10 euro. De echte winst zit in de verkoop, die kan oplopen tot een half miljoen exemplaren. De prijs ging vorig jaar naar Lydie Salvayre voor haar Pas pleurer.

    • Roderick Nieuwenhuis