Poetin dreigt met confiscatie buitenlands bezit

Nieuwe wet geldt als represaille in het geval van confiscatie van Russische staatsbezittingen in het buitenland.

President Poetin ondertekende vandaag de represaillemaatregel. Foto: Aleksej Doerginin / EPA en Ria Novosti / Kremlin

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die het mogelijk maakt beslag te leggen op buitenlandse bedrijven in Rusland op het moment dat in deze landen Russische staatsbezittingen zijn geconfisceerd. Dat meldt de Russische nieuwssite RBK vandaag. De wet was eerder al door de Staatsdoema en Federatieraad gekomen.

De wet is een antwoord op een uitspraak van een arbitragehof in Den Haag vorig jaar. Dat civiele hof oordeelde dat de Russische staat een compensatie van 50 miljard dollar moet betalen vanwege de confiscatie van olieconcern Yukos in 2003. De oprichter en voormalig directeur van Yukos, Michail Chodorkovski, verdween voor jaren achter de tralies.

Moskou weigert het bedrag te betalen. Sindsdien doen de aandeelhouders van Yukos pogingen om her en der beslag te leggen op bezittingen van Russische staat in het buitenland. Met de nieuwe wet wil Rusland de inbeslagname van Russische bezittingen in het buitenland tegengaan.

De zaak Euronews

De uitspraak van het arbitragehof mist zijn uitwerking niet. Zo werden vorige week de aandelen van een Russisch staatsbedrijf in nieuwszender Euronews bevroren.

Eerder reageerde Rusland furieus op het bevriezen van tegoeden van de Russische diplomatieke missie in Brussel. Moskou sprak van een “openlijk vijandig” besluit van de Belgische autoriteiten.