Verdwenen Disney gevonden, met voorloper Mickey

Een verdwenen Walt Disney-film uit 1928 met zijn allereerste animatiefiguur, Oswald the Lucky Rabbit, is teruggevonden in het archief van het British Film Insitute (BFI). Het gelukkige konijn Oswald, dat in het zes minuten durende filmpje ijshockey speelt, is een duidelijke voorloper van Mickey Mouse. Die tekende Disney ook in 1928, nadat hij de rechten op Oswald the Lucky Rabbit was kwijtgeraakt. Muis en konijn lijken op elkaar. Het grootste verschil: de oren van Oswald zijn lang, die van Mickey zijn rond.

Van Oswald zijn andere films bewaard gebleven, maar niet deze, die Sleigh Bells heet en die naar nu blijkt 34 jaar in het Britse archief lag.

De Walt Disney Animation Studios hebben het filmpje inmiddels gerestaureerd. De film zal in december in Londen, in het Britse filminstituut, in première gaan. (NRC)