OM wil dood gewaande jihadist alsnog vervolgen

Het OM acht niet bewezen dat Soufian Z. dood is en gaat in hoger beroep.

Screenshot uit Oh, Oh, Aleppo

Het Openbaar Ministerie wil de dood gewaande jihadist Soufian Z., ook wel bekend van de propagandafilm Oh Oh Aleppo in hoger beroep alsnog vervolgen. Volgens het OM staat het niet vast dat Z. dood is, enkel dat hij vermist wordt.

Begin oktober oordeelde de rechter in het jihadproces dat de strafzaak tegen Soufian Z. moest worden gestaakt, omdat hij hoogstwaarschijnlijk niet meer in leven is. Het OM was het hier niet mee eens, maar werd niet ontvankelijk verklaard.

Z. is een van de verdachten in het jihadproces tegen tien mannen die samen in de regio Den Haag een criminele organisatie met terroristisch oogmerk zouden hebben gevormd en daarbij jongeren hebben geronseld voor de strijd in Syrië. In januari kwam via de media naar buiten dat Z. zou zijn omgekomen bij de Noord-Syrische stad Kobani.

Geen fysiek bewijs voor dood Z.

In januari kreeg de familie van Z. per telefoon te horen dat Z. niet meer in leven was. Er is verder geen fysiek bewijs dat de jihadist niet meer in leven is. Voor de wet voldoet een overlijdensakte ook, maar die is voor alsnog niet afgegeven. Volgens de advocaat-generaal is de periode waarin geen contact is geweest te kort om vast te stellen dat Z. niet meer leeft.

“De periode is in ieder geval ook nog korter dan de termijn van een jaar, die in het burgerlijk recht geldt wanneer een rechtsvermoeden van overlijden wordt vastgesteld als iemand waarschijnlijk is overleden. Ook is niet uit te sluiten dat het overlijden door verdachte geënsceneerd is.”

Dit voorjaar werd de 27-jarige Britse Syriëganger Imran Khawaja opgepakt in Dover. Hij had zijn dood in scène gezet om ongezien weer te kunnen terugkeren.