Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nickelodeon presenteert ongeschminkte pieten

Kinderzender laat Zwarte Piet vallen en kiest voor cultureel diverse cast.

De kinderzender werkt met een gemengde, ongeschminkte pietencast.
De kinderzender werkt met een gemengde, ongeschminkte pietencast. Foto Nickelodeon

Nickelodeon heeft vandaag zijn gilde van ongeschminkte pieten gepresenteerd. Ze zullen optreden in de sinterklaasserie Op weg naar pakjesavond – Sint vermist!. Aangezien deze pietenclub een etnisch divers gezelschap is, zitten er witte, getinte én zwarte pieten tussen, maar altijd met hun eigen huidskleur. De serie begint op maandag.

De woordvoerder van Nickelodeon in een reactie:

“Met de ongeschminkte Pieten willen wij Sinterklaas op onze zender een feest voor álle kinderen laten zijn. De Pieten laten hun eigen huidskleur zien, wat hun etnische afkomst ook is. Ze zien eruit zoals veel kinderen die als ‘pietje’ verkleed zijn bij de intocht van de Sint.”

De kinderzender had deze stellingname in de zwarte-pietendiscussie in augustus al aangekondigd, maar nu is voor het eerst het resultaat te zien. Vorig jaar reageerde Nickelodeon op de kwestie door de reeds geplande serie Slot Marsepein te schrappen omdat er klassieke zwarte pieten in zaten. In plaats daarvan zond de zender Nick’s Strooigoedparade uit, met Sinterklaas, maar zonder pieten. Dit alles in samenspraak met het Amerikaanse hoofdkantoor.

Zwart als roet

Het beeldbepalende Sinterklaasjournaal (ook vanaf maandag) van de publieke omroep houdt nog even geheim wat ze dit jaar met de pieten gaan doen. RTL8 houdt in De Club van Sinterklaas en de Speelgoeddief vast aan de klassieke zwarte piet. Die serie is maandag begonnen.

Sinds enige jaren ligt de figuur van Zwarte Piet onder vuur omdat hij een racistisch stereotype zou zijn. De publieke omroep nam vorig jaar stelling in Het Sinterklaasjournaal door roetpieten te introduceren. Piet wordt niet meer zwart geboren; piet zijn is een functie, die iedereen kan vervullen. Je kunt als witte piet beginnen en wordt dan geleidelijk zwart, door het roet in de schoorsteen.

Deze cultuuromslag werd trouwens aangejaagd door Opa Piet, gespeeld door Peter Faber, die in de laatste aflevering als zwarte hulpsint naast Sinterklaas uitreed. Diezelfde Peter Faber speelt nu bij Nickelodeon zelf Sinterklaas, ongeschminkt.

Lees ook over het Sinterklaasjournaal:: De man die Sinterklaas zwart maakte