Nederlandse experts gaan Filipijnse kust beschermen

Het team helpt bij wederopbouw en preventie van een nieuwe waterramp.

Een deel van de kust bij Tacloban dat weer is opgebouwd nadat de tyfoon Haiyan er in 2013 overheen raasde. Foto: Erik de Castro / Reuters

Nederlandse waterexperts gaan op de Filipijnen helpen met het beschermen en versterken van de kust in de omgeving van Tacloban. Twee jaar geleden werd die stad zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan.

De ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Ploumen (Buitenlandse Handel) maakten de inzet van de experts vandaag bekend. Het team van experts valt onder hun ministeries.

De experts worden ingezet voor de wederopbouw na de waterramp, en maatregelen treffen waardoor de effecten van een toekomstige ramp minder desastreus zijn. Ze zijn afkomstig van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, overheden, en belangenorganisaties. Op verzoek van buitenlandse overheden kan dit zogenaamde Dutch Risk Reduction Team worden ingezet.

Tacloban zwaarst getroffen

In de Filipijnen kwam in november 2013 de zwaarste tyfoon ooit aan land.

De storm Haiyan zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen op meerdere Filipijnse eilanden. Er vielen meer dan zesduizend doden. De zwaarst getroffen stad was Tacloban.

    • Sjoerd Klumpenaar