Muziek om op te spinnen

Om gelijk maar eerlijk te zijn: mijn kat vond er niks aan. Maar op Kickstarter loopt nu een vooralsnog succesvolle campagne voor kattenmuziek. Muziek speciaal gecomponeerd voor katten. Het klinkt een beetje als klassieke muziek, maar dan ieler, onrustiger en met rare hoge toontjes. Bedenker is de Amerikaan David Teie. Hij heeft 20 jaar in een orkest gespeeld, tot hij besloot de emotionele band van mensen en muziek te bestuderen. Zo houden mensen van een bas in muziek, omdat het ons doet denken aan de hartslag die we in de baarmoeder hoorden. Bij dieren geldt hetzelfde: de harp die je in zijn kattenmuziek hoort, doet katten bijvoorbeeld denken aan hun purrr.

Het is minder louche dan het lijkt, want de muziek is wetenschappelijk op katten getest en gepubliceerd in Applied Animal Behaviour Science. Toen bleek dat bij 77 procent van de katten zijn muziek voor ‘positieve reacties’ zorgde. Oftewel: ze gingen slapen. Hij heeft al wat liedjes gemaakt, maar wil nu een nieuwe cd uitbrengen. Daar heeft hij in een paar dagen al meer dan genoeg geld voor opgehaald. Ook meebetalen? Voor 2.000 dollar schrijft hij een speciaal liedje voor jouw kat. Bij vijf dollar kun je een liedje downloaden.