VS: Mogelijk explosief aan boord Russisch vliegtuig

Nederland heeft het reisadvies voor Egypte aangescherpt.

Resten van het gecrashte Russische toestel liggen verspreid door de Egyptische Sinaï. Foto AP

Een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoedt dat het Russische vliegtuig dat zaterdag in de Egyptische Sinaï neerstortte, mogelijk een explosief aan boord had.

Het onderzoek van de inlichtingendienst loopt nog, maar een anonieme bron zegt tegen nieuwszender CNN dat er een “sterk vermoeden” is dat Islamitische Staat (IS) een bom in het toestel geplaatst heeft.

Eerder vanavond liet een woordvoerder van de Britse premier David Cameron ook weten rekening te houden met de mogelijkheid dat het vliegtuig door “een explosief” is neergestort. Voorlopig worden alle vluchten tussen Sharm al-Sheikh en het Verenigd Koninkrijk opgeschort.

Nederland heeft het reisadvies voor Egypte ook aangescherpt. Vliegreizen naar Sharm al-Sheikh worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden. Volgens het ministerie staan momenteel 408 Nederlanders geregistreerd in Sharm al-Sheikh. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.

Islamitische Staat

De Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat liet vandaag opnieuw van zich horen. De groep beweerde al eerder dat zij het vliegtuig hebben neergehaald. Experts betwijfelen dit, omdat IS niet beschikt over de wapens om een vliegtuig op zulke grote hoogte neer te halen. Maar met een bom wel, zo blijkt nu.

De terreurbeweging zei dat zij op een later tijdstip toelichten hoe het toestel is neergehaald. De aanval zou een vergelding zijn voor de Russische luchtaanvallen boven Syrië.

    • Maarten Back