Luuk de Jong, nieuwe spits van Oranje

PSV won gisteravond van Wolfsburg. Luuk de Jong won de spitsenstrijd van Bas Dost, en daarmee ook de wedstrijd.

Luuk de Jong (25) kreeg de bijnaam Der Fliegende Höllander. Hij scoorde gisteren in Eindhoven de 2-0.

Als veelscorende spits van Bayern München werd Roy Makaay Das Phantom genoemd. Aanvaller Rudi Völler? Tante Kathé. Hij had lange, krullende haren die nog tijdens zijn spelerscarrière grijs waren geworden. Zoals de extreem gemotiveerde Lothar Matthäus Die Nähmaschine werd genoemd. Hij was een matennaaier.

Geheel volgens de Duitse traditie werden ook Luuk de Jong (25) en Bas Dost (26) van een ronkende bijnaam voorzien. De twee Nederlandse spitsen, die in 2012 tegelijk neerstreken in de Bundesliga, troffen elkaar gisteren in het Philips Stadion van PSV. Dost namens VfL Wolfsburg, De Jong in dienst van PSV, dat na de zege op Manchester United ook zijn tweede thuiswedstrijd in de Champions League won (2-0) en zo uitzicht blijft houden op overwintering in Europa.

Behalve elkaars tegenstander zijn de landgenoten ook concurrenten. Beide spelers lijken topkandidaat om de spitspositie in te vullen als het Nederlands elftal straks opnieuw wordt opgebouwd in de kwalificatiecampagne voor het WK 2018. Bondscoach Danny Blind zat op de tribune in Eindhoven. Een dag nadat hij routinier Robin van Persie zonder pardon aan de kant had geschoven. Diens even oude concurrent Klaas-Jan Huntelaar (32) werd wel geselecteerd voor de komende oefenduels, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Blind met hem wil toewerken naar het WK.

De Jong is een killer

Voornaamste kandidaat om binnen niet al te lange tijd de nieuwe spits te worden, lijkt daarom Luuk de Jong. Vergeleken met Dost is hij de compleetste speler. IJzersterk in de lucht, uitermate doelgericht, maar ook een aanvoerder die zijn ploeggenoten op sleeptouw neemt en het overzicht heeft om medespelers te laten scoren.

Zie hoe hij zaterdag de 3-4 binnenschoot bij De Graafschap (in een ruk wegdraaiend bij zijn opponent) en hoe hij gisteren doelpuntenmaker Jürgen Locadia in stelling bracht met een bijna geniale assist. De Jong is een killer die ook nog eens goed kan voetballen. In Nederland bijna net zo zeldzaam als de nieuwe panda’s van het Ouwehands Dierenpark.

Wervelende tijden zijn het voor de spits die in 2012 Der Fliegende Höllander werd genoemd toen hij voor 15 miljoen euro werd verkocht aan Borussia Mönchengladbach. Erop rekenend dat hij een nieuwe doelpuntenmachine zou worden, had Bild de eretitel al snel gemunt, maar het bleek te voorbarig. De Jong zou nooit vliegen en werd er niet de held die hij nu bij PSV is. Eerder een te dure kracht voor die paar minuten die hij soms mocht invallen.

Zo tegenvallend was het eerste jaar van Bas Dost in Wolfsburg ook, maar inmiddels is hij spits nummer één bij trainer Dieter Hecking. Hij is grilliger dan De Jong. Iemand wiens hele humeur afhangt van maar één ding: scoren. Als een obsessie. Zijn credo: liever een eenvoudige intikker dan een verwoestende uithaal in de bovenhoek. Waarom? Omdat hij dan al zeker weet dat hij gaat scoren, zegt hij. Die ene seconde tussen schot en goal; voor hem verslavend als dope.

Dat killerinstinct doet recht aan het tweede deel van zijn koosnaam als Plattfuss-Bomber. Het andere komt voort uit zijn platvoeten. Die hebben hem lange tijd het voetballen belet, tot hij de juiste steunzooltjes vond en zijn Bundesliga-periode nieuw leven kon inblazen met een overdaad aan doelpunten.

Hartstocht en rauwe emotie

Sindsdien is Dost weer een grote jongen in Wolfsburg. Trainer Hecking stelde de Nederlander dan ook op tegen PSV, maar de aanvaller zal met zijn weinige invloed geen indruk hebben gemaakt op bondscoach Danny Blind. Na ruim een uur spelen werd Dost vervangen door Nicklas Bendter, waarbij hij luid werd uitgefloten door het publiek van PSV.

Zo’n avond was het aan de Frederiklaan. Vol hartstocht en rauwe emotie. Een avond die was begonnen met plastic pullen bier, discomuziek op straat, met op de achtergrond het gezang van supporters die in één onafgebroken sliert richting stadion liepen. Zij die onderweg en in het stadion massaal plagerige liedjes zongen over de aard van de opponent. Niet netjes, wel een blijk van grote saamhorigheid.

Twee keer zouden ze ontploffen. Eerst bij de 1-0 van Locadia, in de slotfase bij de beslissende treffer van spits Luuk de Jong. „Ik spring voor Luuk, hij springt voor Luuk, wij springen allemaal voor Luuk, Luuk, Luuk”, zongen de PSV-fans. Een prachtgoal die Danny Blind niet zal zijn ontgaan.

    • Fabian van der Poll