Kuzu en Öztürk strikken Miss Nederland – ‘puur op inhoud’

Voormalige PvdA’ers: “Ze heeft als Miss Nederland ervaring met de pers. En ze doet heel veel op sociale media.”

Kuzu en Öztürk poseren met Tatjana Maul bij de Haagse haringkar.
Kuzu en Öztürk poseren met Tatjana Maul bij de Haagse haringkar. Foto Denk

Henk Krol, Bram Moskowicz, Viola Holt – er zijn steeds meer hele en halve celebrities die kiezen voor een carrière in de politiek. Maar Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van de ‘politieke beweging’ Denk zijn voorlopig de kampioenen van de glamour: ze wisten een voormalige schoonheidskoningin te strikken als woordvoerder van hun fractie.

In een smakelijk persbericht - inclusief ludieke foto’s - introduceren Kuzu en Ozturk de nieuwe aanwinst. Ze heet Tatjana Maul en werd in 2013 én 2014 verkozen tot Miss Nederland. Daarna ging ze op zoek “naar een manier om alsnog het verschil te maken voor de mensheid”. Zodoende belandde ze, “na veel onderzoek”, bij Denk.

Op hun werkkamer lichten de twee Kamerleden hun keuze voor Maul toe. Kuzu ontkent niet dat haar verleden als model “een pluspunt” is. Maar, zo zegt hij, haar selectie heeft verder “puur op basis van inhoud en competentie” plaatsgevonden: “Ze heeft als Miss Nederland ervaring met de pers. En ze doet heel veel op sociale media.”

Öztürk: “En ze heeft business management gestudeerd.”

Kuzu: “Nee, Europese Studies.”

Tienduizenden volgers op Instagram

Wat gaat Tatjana Maul doen? Het is de bedoeling dat ze Denk gaat vertegenwoordigen op sociale media. Daar is ze nu al aardig bedreven in. Ze is als vlogger actief op YouTube. Op Instagram heeft ze 95.500 volgers, op Twitter 8.280. Ze zal dus straks zelf veelvuldig in beeld komen - anders dan de meeste woordvoerders aan het Binnenhof, die het liefst onzichtbaar blijven. Kuzu en Öztürk geloven heilig in communicatie via internet en televisie - een reusachtig interactief tv-scherm vormt het middelpunt van hun fractiekamer.

Maar, zegt Kuzu, Tatjana gaat zich óók bezighouden met inhoudelijke dossiers. Politieke verslaggevers kunnen haar straks gewoon benaderen met vragen over het Belastingplan, spooraanbestedingen en de laatste integratienota. Dat wordt schakelen, want tot enkele dagen geleden gingen haar tweets nog uitsluitend over uitgaan, sporten en eten. Zoals deze, van 29 oktober:

Twitter avatar TatjanaTweet Tatjana Maul Omg! Delicious food!! A tempeh burger with an atjar from carrots, cucumber and green mango and a Banana milkahake 😍😍😍😍😍