Kijken: een van de snelste lopers van New York komt uit Ecuador

De American Dream van een immigrant: deze Ecuadoriaan traint al sinds 1994 om als een van de eerste lopers over de finish van de New York City Marathon te gaan

Julio Sauce (42) is een van de snelste amateurhardlopers van New York. De korte documentaire em>Marathon (9 minuten) volgt hem in de aanloop naar de marathon van New York, waar Sauce eindeloos voor heeft getraind.

Het verhaal voelt als de American Dream van een immigrant. Toen Sauce in 1994 aankwam in de Verenigde Staten zag hij op televisie dat de Mexicaan Germán Silva als eerste over de finish van de New York City Marathon ging. “Dat wil ik ook”, dacht hij. Van vrienden leerde hij in het park hoe hij moest trainen.

Na een 12-urige werkdag toch vroeg opstaan om te trainen

Sauce is het land dankbaar, zegt hij in de documentaire terwijl hij samen met zijn vrouw in hun appartement in Brooklyn staat te koken.

“De VS hebben mij de kans gegeven om te werken en te rennen.”

Die twee dingen beheersen dan ook zijn leven. Als kok in een restaurant in Manhatten maakt hij lange dagen. Hij begint om 12.30 uur en komt in het weekend vaak pas om 2 uur ‘s nachts thuis. Om 6.30 uur gaat de wekker om te trainen.

De Ecuadoriaan heeft zich aangesloten bij het team West Side Runners, een van de oudste en snelste hardloopteams van New York. En ook een van de kleurrijkste: bijna alle 300 leden komen oorspronkelijk niet uit de VS. De Ethiopische lopers in het team zijn van wereldklasse, maar de meeste lopers, onder wie Sauce, zijn harde werkers die naast hun drukke banen trainen voor marathons.

Eenzaam, maar niet als hij rent

Sauce heeft zich weleens alleen gevoeld in zijn nieuwe thuisland, maar dankzij het rennen maakte hij vele nieuwe vrienden. Tijdens de marathon van New York dragen ze allemaal hetzelfde rood-witte-hesje, een voor een halen ze de eindstreep.

Sauce’s droom was om in zijn leeftijdscategorie als eerste te finishen. Bekijk de korte documentaire Marathon en ontdek of hem dit is gelukt.

    • Carlijn Vis