Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil opheldering van Dijsselbloem over bankenlobby

Eerst brief met informatie, daarna mogelijk plenair debat met Dijsselbloem. SP stelt vertrouwensvraag al.

Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Dijsselbloem over een wet die Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op coco’s: een nieuw type obligatie. Vanochtend berichtte NRC dat banken vorig jaar belangrijke onderdelen van deze wet schreven.

GroenLinks zal vanmiddag in de Tweede Kamer bij de regeling van werkzaamheden een debat aanvragen met Dijsselbloem. Ook de SP wil een debat. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil opheldering van partijgenoot Dijsselbloem over hoe de bankenlobby precies is gegaan. Het CDA wil ook “de correspondentie tussen Dijsselbloem, Financiën, de banken en de commissie” zien.

Ook regeringspartij VVD wil uitleg van de minister. “Het houden van een consultatie bij het bedrijfsleven is belangrijk, maar een wet moet natuurlijk wel door het ministerie worden geschreven”, aldus Kamerlid Aukje de Vries. D66 zegt dat het “heel goed” is dat marktpartijen en deskundigen invloed hebben op wetgeving, “maar het moet wel transparant zijn”, aldus Wouter Koolmees:

“Je moet achteraf kunnen vaststellen wie wat heeft ingebracht en wat daarmee door de minister is gedaan. Dat is hier niet het geval.”

Een meerderheid van de Kamer vroeg Dijsselbloem vanmiddag om binnen 24 uur een brief naar de Kamer te sturen met meer informatie. Op basis van die vraag bepaalt de Kamer of er al snel een debat met de minister moet worden ingepland, omdat SP-Kamerlid Merkies vanmiddag in de Kamer al de vertrouwensvraag aan de orde durfde te stellen.

Banken lobbyden sinds 2011 voor coco’s

Op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën heeft NRC gereconstrueerd dat banken, aangevoerd door ING, al sinds 2011 lobbyden bij Financiën om de coco’s fiscaal aftrekbaar te maken. Ze stelden dat ze anders minder kredieten kunnen verlenen. De lobby werkte: de aftrek werd vorig jaar zomer geregeld via een nota van wijziging bij de Fiscale Verzamelwet 2014. ING kreeg conceptversies van de wet toegestuurd en voorzag die van commentaar. Vrijwel alle door ING voorgestelde aanpassingen werden daarna letterlijk in de wettekst en toelichting overgenomen.

Uit de documenten blijkt ook dat ondanks waarschuwingen uit zijn ministerie voor staatssteun, Dijsselbloem er toch voor koos de aftrek alleen voor banken te laten gelden.

Lees ook: het achtergrondverhaal De bank vraagt, de minister draait