Ik jaag geen geld na, geld moet mij najagen

Rosalind Julen (32) zit zonder baan, maar werkt aan haar grote droom om volgend jaar een grootschalig spiritueel evenement te organiseren. Tot eind dit jaar woont ze bij haar moeder in Rotterdam.

in

‘Ik raakte in 2014 mijn baan kwijt omdat het restaurant waar ik werkte failliet ging waar ik tijdelijk in de bediening werkte. Al een tijd liep ik bij een therapeut vanwege veel onverwerkte trauma’s, dus toen ik werkloos raakte, kwam dat wel goed uit. Ik kreeg een uitkering en had zo de ruimte om aan mezelf te werken. Via het Blanco Instituut, een plek waar door meditatie gewerkt wordt aan zelfinzicht, leerde ik bewuster en positiever in het leven te staan.

„Eind vorig jaar volgde ik een ondernemerstraining en ontstond het plan om een evenement rond spiritualiteit te organiseren. Het idee is dat kunstenaars en sprekers bijeenkomen en mensen inspireren om dingen meer vanuit bezieling te doen in plaats van volgens de regels die de maatschappij hun oplegt.

„Ik geloof dat je alles kunt bereiken en dat je dit op een onconventionele wijze kunt doen. Daarom ben ik begin dit jaar gestopt met mijn uitkering en woon ik bij mijn moeder. Ik heb geen maandelijks inkomen, ik kom rond van het geld dat ik eerder had gespaard. Wel kreeg ik bij het faillissement van het restaurant 3.000 euro mee. Verder heb ik de afgelopen tijd als co-host gewerkt voor een aantal pilots van een talkshow in Rotterdam en doe ik andere klussen waar ik niet voor betaald krijg. Voorlopig kan ik het wel uitzingen, in ieder geval totdat ik volgend jaar weer op mijzelf ga wonen en mijn evenement op poten is gezet. Binnenkort organiseer ik de eerste bijeenkomst en hoop ik genoeg support te vinden.”

uit

‘Omdat ik bij mijn moeder woon, heb ik nauwelijks vaste lasten. Ik zorg daarom vaak voor het huishouden of help mijn moeder met andere klusjes die ze zelf niet kan doen. De vaste lasten van het huis zijn voor haar rekening, maar af en toe ga ik naar de markt om boodschappen te halen.

„Daarnaast betaal ik mijn eigen zorgverzekering, doe ik alles op de fiets en heb ik geen mobiele telefoon. Ik heb hem wel gehad, maar hij vroeg veel van mijn tijd en nu probeer ik het even zonder. Ik ben overigens gewoon bereikbaar op de vaste telefoon van mijn moeder en verder via mail of sociale media.

„Geld om leuke dingen te doen heb ik niet, maar ik spreek meestal af bij vriendinnen thuis of zij komen naar mij toe. Zonder geld onderneem ik wel minder, maar ik creëer momenten waar ik mijn vreugde uit kan halen. Het is niet dat ik niet van geld of materiële zaken houd, maar ik jaag geen geld na. Ik ben van mening dat geld mij na moet jagen en dat het wel komt op het juiste moment.

„Ik lees veel boeken die ik van vriendinnen leen, maar luister ook veel audioboeken via YouTube. Zo investeer ik in mezelf en leer ik steeds dingen bij.

„Kleren hoef ik niet te kopen, want daar heb ik nog genoeg van. Vroeger heb ik namelijk in een kledingwinkel gewerkt en daar kreeg ik regelmatig wat kleding mee naar huis. Ik ben zuinig op mijn spullen en heb daarom niet zoveel nodig.”

    • Liza Titawano