Hoe noem je je startup? Een overzycht van de ttrends

Door een woord met opzet verkeerd te spellen? Gekke letters te gebruiken? Of er gewoon -ify achter te plakken?

Het viel The Wall Street Journal twee jaar geleden al op, en podcast StartUp wijdde er vorig jaar een hele aflevering aan: dat de gekste dingen worden verzonnen voor de namen van beginnende bedrijfjes. Op de driedaagse Web Summit in Dublin, die nog tot morgen duurt, zijn honderden startups aanwezig en iedereen heeft precies één meter de ruimte om op te vallen. Hoe doe je dat? Onder meer met de naam van je bedrijfje.

startup-namen

Maar dat is dus een hele opgave: het moet iets zeggen over wat je doet, gemakkelijk te onthouden zijn én de domeinnaam moet niet al door iemand anders zijn gekaapt. Op zoek naar iets origineels denken veel beginnende ondernemers in dezelfde richting, blijkt.

De vijf meest opvallende trends:

Eén: de Namify. Een trend die niet bij Spotify begon, maar dat is wel het bekendste voorbeeld. Startup-namen eindigend op -ify zijn niet alleen op dit Pinterest-bord, maar ook op de Web Summit te vinden. Al is het namify’en wel op z’n retour, lijkt het. ‘Slechts’ drie zijn er te ontwaren: Doctify, Philafy en Outify. Een paar anderen variëren lichtjes op het thema: Medifi, Beaconfy, Fringefy, Taxify24.

Twee: de extra letter. Fiverr, een website die vraag en aanbod voor kleine klusjes bij elkaar brengt, heeft een extra r. Veel van de Web Summit-startups volgen dat voorbeeld. Gezien: Eatt, Athliit, Wordeee, Plussh, Diggyy, Floown, Sttreat, Livvic, Rradar, Keeeb, Aoorora en Cabaana. “Er zijn twee mogelijke antwoorden”, zegt Hadi Abou Reslan uit Libanon op de vraag waarom Wordeee drie e’s heeft.’ “Ten eerste was Wordee met twee e’s al vergeven. Maar mijn interessante antwoord zou zijn dat die drie e’s staan voor electronic, entertainment, evolution. Het is een backronym: eerst hadden we het woord en toen verzonnen we waar het de afkorting voor zou kunnen zijn.”

Drie: de letter minder. “Inderdaad, net als Flickr”, zegt Arthur Abergel van SneefR, uit Frankrijk. Ze hebben een varkentje als logo, die goede deals ‘opsnuift’ voor deze koop- en verkoopsite. “En als je dit googelt, vind je alleen ons.” Meer voorbeelden: Clickin, Scriptr, Loqr, Snizl, Cloakr, Evrybit, Displr, Tickr, Tastd en Jobwalkr.

Vier: de Q. Waar we bij NRC over kunnen meepraten. De q is hip: onder meer Qlim, Uniqreate, Knoq, Quokka, Qrator en Quercus hebben een standje op de Web Summit. Net als Qikspace, een soort “Slack voor de massa” van Amerikaanse makelij. Waarom die naam? Het is “a quicker way to spell ‘quick’”, zegt oprichter David Smith.

Vijf: de Xyz Achteraf is het gek dat het voor Selexyz niet gewerkt heeft, afgaande op de enorme hoeveelheid startups die een of meerdere van de afsluitende letters van het alfabet in hun naam hebben. Van Pexter (een Facebook voor huisdieren, uit Peru) tot Beautyx (een Booking.com voor schoonheidssalons, uit Brazilië). De x en de y zijn populair - Coboox, Fluxo, Prynt - maar de z wint met gemak. Onder meer gezien: Doctourz, Frizbiz, Elymentz, Bayzat, Blitzen, Diyzer, Zarget, Zelfie en Buznezzcard.

En de Nederlanders?

De Nederlandse startups die in Dublin zijn, lijken niet mee te gaan in deze trends. MiniBrew is aanwezig; een soort Senseo voor bier, waarmee de gebruiker zijn eigen biersoort kan brouwen. Nog een startup van Hollandse bodem die kiest voor de hoofdletter in het midden: StoryTerrace, dat ghostwriters koppelt aan mensen die een autobiografie willen.

“Veel complimenten” voor de naam kreeg Part-up, zegt oprichter Laurens Waling. Met Part-up vinden mensen elkaar die samen aan een tijdelijk project willen werken. “Het heeft in zich dat je samenwerkt, maar ook dat je daarna weer uit elkaar gaat. En het staat voor ‘participatie-startup’.”

Voor Bengees had bedenker Soufian Abassi eerst ‘WhatsBay’ in gedachten. De dienst is namelijk een soort eBay (of Marktplaats), maar dan om iets te verkopen onder vrienden of familie. Toen eBay zelf daar lucht van kreeg, staken ze er een stokje voor. Bengees is daarom vernoemd naar Benjamin Franklin, volgens de ondernemers “het boegbeeld van nijverheid en eerlijkheid” én de man die op het 100-dollarbiljet staat, waarmee benji’s ook wel ‘geld’ betekent. De oprichters zijn er dolblij mee. “Achteraf maar goed dat eBay zich heeft gemeld.”

Mediaredacteur Peter Zantingh is deze week op de Web Summit in Dublin, Ierland, en blogt.