Haaksbergen berust in uitspraak over monstertruck

Volgens burgemeester Kok is niemand gebaat bij “eindeloos getouwtrek”.

De monstertruck die vorig jaar september bij het fatale ongeluk in Haaksbergen betrokken was.
De monstertruck die vorig jaar september bij het fatale ongeluk in Haaksbergen betrokken was. Foto: Ginopress ANP

De gemeente Haaksbergen legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank Overijssel over de vergunningverlening voor de dramatisch verlopen monstertruckstunt in september 2014. De rechtbank oordeelde vorige week dat de gemeente fout zat met de vergunning.

De gemeente gaat niet in hoger beroep. “De uitspraak is duidelijk. Niemand is gebaat bij eindeloos getouwtrek”, aldus burgemeester Gerrit Jan Kok van Haaksbergen die pas vandaag op de uitspraak wilde reageren.

Volgens de rechtbank had de gemeente geen idee van de inhoud van de stunt.

“Er was geen concreet beeld van wat er tijdens de stunt zou gebeuren en welke risico’s er waren. Dat is bij de aanvraag niet toegelicht en er is ook geen navraag naar gedaan.”

Tijdens de stunt, september vorig jaar, reed de monstertruck het publiek in. Daarbij vielen drie doden en 28 gewonden.

Schadeafwikkeling nog onbekend

Wat de uitspraak betekent voor de afhandeling van de claims, is niet volledig bekend, aldus de burgemeester. Eerder zei de advocaat van de gemeente dat het voor vergoeding van de schade aan de slachtoffers niet uitmaakt wie de rechtszaak wint, hooguit voor wie die schade gaat betalen. Voorlopig heeft de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer de schadeafwikkeling op zich genomen.

Gerrit Jan Kok is waarnemend burgemeester. Burgemeester Hans Gerritsen stapte eerder dit jaar op vanwege het ongeluk. Hij deed dat na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gemeenteraad wilde toen niet meer met hem verder.

Op dit moment loopt nog een strafzaak tegen de stichting die het evenement organiseerde en de chauffeur van de monstertruck voor dood door schuld.