Griekenland zwaait eerste 30 EU-herverdeelden uit

In totaal worden in het twee jaar durende project 160.000 mensen herverdeeld.

Vluchtelingen in Griekenland. In oktober zijn volgens de VN meer dan 218.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken. Foto Nikolay Doychinov / AFP

De eerste dertig vluchtelingen die vanuit Griekenland worden herverdeeld over de Europese Unie zijn op weg naar Luxemburg. Ze werden op het vliegtuig gezet door de Griekse premier Alexis Tsipras en de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn op de luchthaven van Athene, meldt Reuters. Het is de bedoeling dat in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa worden verdeeld.

De zes Syrische en Iraakse families zijn niet de eersten die volgens de Europese afspraken naar een ander land worden gevlogen. Eerder zijn 86 mensen uit Italië naar Zweden en Finland overgebracht.

Herverdeling

In Griekenland zijn dit jaar alleen al 580.000 mensen de zeegrens met Turkije overgestoken. Het land heeft toegezegd dit jaar hooguit 50.000 vluchtelingen op te vangen en krijgt daar steun bij van de Verenigde Naties.

Het Europese herverdelingsprogramma neemt twee jaar in beslag en kost 780 miljoen euro. Het moet onder meer voorkomen dat vluchtelingen de lange, problematische reis naar andere landen dan Griekenland via de Balkan over land moeten afleggen.

    • Bastiaan Nagtegaal