Dolfijnen kregen vaker miskraam na olieramp met boorplatform van BP

Na de olieramp met boorplatform Deepwater Horizon van BP in 2010 hebben maar twee van tien drachtige tuimelaars in een Amerikaanse baai een gezond kalf gekregen. De overige acht dolfijnen kregen miskramen, verloren hun jong of stierven voordat ze de zwangerschap konden uitdragen. Dat hebben Amerikaanse biologen gemeld in Proceedings of the Royal Society B. Normaal gesproken krijgt 83 procent van de zwangere dolfijnen een gezond kalf. De biologen vingen anderhalf jaar na de ramp 32 dolfijnen in de baai van Barataria in de Golf van Mexico, een van de zwaarst getroffen gebieden. De onderzoekers namen bloed af en maakten echo’s. In de jaren daarna bleven ze de dolfijnen volgen. De onderzoekers weten niet of de miskramen een direct of indirect gevolg zijn van blootstelling aan olie. (NRC)