Dolfijnen kregen vaak miskraam na ramp met olieboorplatform Deepwater Horizon

Na de olieramp met boorplatform Deepwater Horizon in 2010, hebben maar twee van tien zwangere tuimelaars in een Amerikaanse baai een gezond kalfje gekregen. De overige acht dolfijnen kregen miskramen, verloren hun jong of stierven voordat ze de zwangerschap konden uitdragen. Dat hebben Amerikaanse biologen gemeld in Proceedings of the Royal Society B. Normaal gesproken krijgt 83 procent van de zwangere dolfijnen een gezond kalf.

De biologen vingen anderhalf jaar na de ramp 32 dolfijnen in de baai van Barataria in de Golf van Mexico, een van de zwaarst getroffen gebieden. De onderzoekers namen bloed af en maakten echo’s om te zien of de dolfijnen zwanger waren. In de jaren daarna bleven ze de dolfijnen volgen.

Maar twee van de tien zwangere dolfijnen werden na de uitgerekende datum in 2012 gezien met gezond kalf (een tuimelaar is gemiddeld 12,5 maand zwanger). De onderzoekers weten niet of de miskramen een direct of indirect gevolg zijn van blootstelling aan olie.